POP-UP VEČERA U OSIJEKU

FOTO: POBJEDNICA SHOWA 'TRI, DVA, JEDAN - KUHAJ!' POKRENULA NOVI TREND U HRVATSKOJ Gosti nisu znali ni gdje će jesti, ni što, ni s kim...

    AUTOR:
    • Ana Sorić

  • OBJAVLJENO:
  • 26.10.2016. u 12:10

Tomislav Šilovinac & Josip Bilić / Promo

Mlada Vinkovčanka Filipa Sorko, koja je svibnju s rođakinjom Petrom Egić odnijela pobjedu u trećoj sezoni kulinarskog TV showa ‘Tri, dva, jedan - kuhaj!’, i dalje se bavi hranom, spaja svoje dvije ljubavi - kuhanje i dizajn, i organizira neobične, tajne večere u Osijeku.

Svojim se novim pothvatom pohvalila albumom na Facebooku i cijela je stvar brzo odjeknula na društvenim mrežama. Filipa je organizirala Tajnu večeru (Secret Dinner Party) za koju gosti do zadnjeg časa nisu znali gdje će se održati, što će biti posluženo kao ni tko je sve pozvan.

Kako je sama napisala, skvotirali su prazan stan u sto godina staroj zgradi u Osijeku i napravili Pop-up restoran samo za jednu večer. Takav koncept nije nikakav novitet u svijetu. Radi se o svojevrsnom ‘nomadskom ugostiteljstvu’ jako popularnom u SAD-u, Velikoj Britaniji, na Kubi i mnogim drugim zemljama, a restorani se definiraju kao ‘privremeni’. Nekad se večere održavaju u privatnim stanovima, nekad u napuštenim prostorima, nekad na lokacijama festivala...

 

Simpatična Filipa nam je u kratkom razgovoru objasnila odakle joj ideja: ‘Već duže vrijeme želim ovakvo što napraviti u Hrvatskoj. Jako volim putovati, a do sada sam već živjela u Londonu i Firenci, tako da se na svojim putovanjima uvijek inspiriram za svakakve stvari. Dosta pratim i trendove u gastronomskom svijetu, tako da sam vidjela da ljudi diljem svijeta rade stvarno svašta, stvari koje na našem području uopće ne postoje. Jako sam kreativna i svakakve mi ideje padaju na pamet, samo uvijek čekam da mi se sve posloži i da se stvore idealni uvjeti da svoje zamisli mogu i realizirati. Tako da ideju za ovakvu Tajnu večeru imam već duže vrijeme, no sada sam napokon uspjela to i ostvariti.’

Dodaje da nije nimalo jednostavno organizirati ovakvu večeru: ‘To je kao da planirate mini vjenčanje. Ovakva večera ima sve što i jedno vjenčanje, osim možda svećenika i Crkve. Morate paziti na sve detalje, od glazbe, tanjura, pribora za jelo, pića, menija, svijeća, lokacije, fotografa, snimatelja, pozivnica, kartica sa imenima, poklončića gostima… Sto je tu stvari. Pa kada još dobijete prazan prostor, koji morate ispuniti s nečim i da to izgleda zbilja dobro... Dosta je tu rada i truda, no ja to volim raditi i sve mi to predstavlja pravi izazov, te mi to onda na kraju krajeva nije nikakav problem. Ovo mi je prva ovakva 'prava' večera, tako da je ova bila i najteža. Svaka ostala će biti lakša što se tiče organizacije jer ćemo se uhodati. Nadam se!’

 

Prazan stan opremili su sami, a namještaj i sve što je trebalo dovezli su dan ranije s kombijem. Prvenstveno joj je pomogla sestrična Mila, jazz pjevačica iz Osijeka, koja ondje često ima probe s bendom pa joj je predložila kao lokaciju za večeru. ‘Imala sam genijalnu ekipu i tim nabildanih mladih momaka koji su mi pomogli sve to prenijeti. Namještaj sam posudila iz vlastite kuće, stolice sam posudila iz Gradskog Muzeja Vinkovci, a kuhinju smo instalirali od kutija, drvenih ploča te dva indukcijska kuhala. Sve što smo postavili isto tako smo i odmah nakon večere i druženja rastavili i maknuli.’ No, puno su joj pomogli mama Sanja, dečko Toni, rođakinja Petra i mnogi drugi. Za događanja iza kamere i fotografije zaslužni su Tomislav Šilovinac, Josip Bilić i Josip Grizbaher, dečki iz Male Radnje Dizajna sa svojim dizajnerskim čokoladama uljepšali su stolove, srebrni pribor za jelo ustupio im je Villeroy&Boch, a Passucci kava zaslužna je za 'coffee spot'.

Što se tiče jelovnika, ideja je bila sezonska hrana sa što više namirnica koje se trenutno mogu pronaći po našim vrtovima i na tržnicama. Gosti su mogli uživati u jelima od juhe od bundeve, krušaka i đumbira s karameliziranim kokicama koje su bile apsolutni hit, do sporo kuhanog junećeg repa na kremi od čičoka i hrena s raznovrsnim gljivama i kestenima.

 

Mlada kuharica i dizajnerica pretpostavlja da je ovo jedan od prvih Pop-up restorana u Hrvatskoj, a sigurno je prvi u Osijeku.

Kako kaže, goste je odabrala ili među prijateljima ili su se javili preko društvenih mreža. Kad Filipa objavi da planira organizirati večeru, javljaju joj se svi koji žele sudjelovati, a ona im postepeno otkriva informacije. Ovaj put gosti su bili food blogerice Tihana Topčić i Kristina Bilić, osječka fashion blogerica Viktorija Druško, studentica umjetnosti Iva Muškić, mlada animatorica iz Londona Ema Šarić te specijalni gosti iz Tuzle.

 

A kako je zadovoljna prvom Pop-up večerom? ‘Reakcije su zbilja odlične! Upravo to mi je pokazatelj da nisam bila u krivu što se tiče mojih tvrdnji da u Hrvatskoj ima ljudi koji će ovo prepoznati, podržati i kojima će se ovo jako sviđati. Mislim da je vrijeme da prodrmamo malo našu društvenu i gastro scenu i pružimo ljudima priliku da budu dio nekog novog i uzbudljivog projekta’, rekla nam je.

Svi oni koji se pitaju koja je svrha ovakve večere, Filipa će im odgovoriti: ‘Kao da ljudi ne znaju koja je svrha odlaženja na večere sa prijateljima, odlaženje na rođendane i slično. Svrha je naravno, da se svi družimo, fino jedemo i pijemo, zabavljamo se, budemo inspirirani i stvorimo divna prijateljstva i sjećanja! Atmosfera na našim večerama je uvijek opuštena, kao da ste došli kod prijatelja u kuću na večeru. Kod nas nema fancy konobara, nema uštogljenog sjedenja, usiljene tišine niti je obavezno znati jesti slijed s ispravnom vilicom. Kod nas uvijek glasno možete zatražiti repete, pa čak i zaviriti u kuhinju i pozdraviti ekipu za štednjakom.’

Preko Filipinog profila na Facebooku i Instagramu možete pratiti novositi i ako imate dovoljno sreće, uhvatiti termin nove večere. Sve fotografije s večere u Osijeku potražite na njezinoj službenoj stranici, a oni zbilja inspirirani i znatiželjni na ovom linku mogu poslušati glazbenu pozadinu koju su imali na večeri - pjevačica je Filipina sestrična Mila koja im je ustupila prostor.

ELIPSO

Izdvajamo