BESTSELLER O BRAKU

INTERVJU S AUTORICOM KNJIGE 'ŽENA MORA BITI PODLOŽNA': 'Stvarne žene nemaju probleme koje imaju feministkinje koje žele pravo da budu kao muškarac'

“Mi, stvarne žene, imamo problem posložiti sve na svoje mjesto i nikad nemamo dovoljno vremena'

Ovaj se razgovor, nakon nekoliko odgađanja i SMS-ova, odvijao poslije ponoći. Nakon dana koji je provela na putu u Milanu i Torinu, valjalo se podružiti s obitelji, pripremiti im večeru, spremiti djecu u krevet, popiti čašu vina sa suprugom, odgovoriti na hitne mailove i tek onda, u omiljenom kutku doma ispunjenom rijetkom tišinom, sjesti uz telefon.

“Ja mogu sada!” napisala mi je u poruci nedugo nakon ponoći. “Oprosti, working mum”, napisala je simpatična Talijanka Costanza Miriano, koristeći engleski izraz koji obuhvaća štošta, pa i nemogućnost da pronađe sat vremena za razgovor u radnom danu. Working mum, zaposlena mama, izraz je koji vrlo precizno opisuje moju sugovornicu. Osim što je novinarka talijanske kuće RAI, povremeno objavljuje članke u talijanskim novinama i svojevrsni je ekspert za teme kao što su obitelj, obrazovanje, ljubav i veze.

Popularni blog

Osim toga, piše popularni blog na talijanskom i engleskom jeziku, koji je u posljednje dvije godine pratilo više od tri milijuna čitatelja. Costanza je i supruga te mama četvero djece u dobi od sedam do četrnaest godina.

Ako joj to nije bilo dosta obaveza, u posljednje se vrijeme mora baviti i stvarima kao što su intervju s jednom hrvatskom novinarkom, rezultati njezine novostečene međunarodne slave. Costanza Miriano je, naime, autorica dviju knjiga koje su nakon velikog uspjeha u Italiji objavljene diljem svijeta, uključujući Francusku, Španjolsku, Portugal, Poljsku i Sloveniju. Sutra će se naći i na hrvatskim policama u izdanju nakladnika Glas Koncila, zbog čega i vodimo ovaj mali noćni razgovor.

S obzirom na raniji opis ove zaposlene mame i spisateljice međunarodne slave, teško je povjerovati da je naslov jedne od dviju knjiga “Udaj se i budi podložna”.

Možda više od sadržaja, koji funkcionira kao svojevrsni priručnik ženama da se u braku i obitelji vrate tradicionalnim katoličkim vrijednostima, senzaciju je pobudio navedeni naslov (druga knjiga iz serijala zove se “Oženi ju i umri za nju”). Feministkinje diljem Europe pobunile su se, a u Španjolskoj je objavljivanje knjige uzbunilo i politički vrh.

Ministrica zdravstva Ana Mato prozvala je autoricu da je napisala knjigu koja ne poštuje žene, pritom se vjerojatno uhvativši za neke autoričine tvrdnje, kao što su inzistiranje na tome da žena i muškarac nisu jednaki i da je neprepoznavanje te činjenice uzrok mnoge patnje.

Strah Kristov

Miriano savjetuje ženama da budu podložne svome muškarcu, da poštuju njegov autoritet, da ga slušaju, sve što će izvan konteksta preneraziti svaku modernu ženu. No, pozadina je mnogo kompleksnija. Naslov je preuzet iz Svetog pisma gdje u Petom poglavlju Poslanice svetog Pavla Efežanima on poručuje: “Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu. Žene svojim muževima kao Gospodinu! Jer Muž je glava obitelji kao i Krist glava Crkve - On, Spasitelj Tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu”. To je mjesto na kojem prenošenje citata često završava. Šteta, jer ga potpunim čini tek dio koji slijedi. “Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane.”

Costanza Miriano stoga inzistira na tome da njezina poruka ženama nije da budu otirač svome mužu, nego podrška jer smatra da su žene mnogo snažniji spol u snazi koja nadilazi fizičku dimenziju.

Kada ste birali naslov za knjigu, morali ste računati na to da će riječ ‘podložna’ izazvati reakciju. Kada govorimo o braku, što za vas predstavlja pojam podložnosti?

- Možda mi nećete vjerovati, jer mi nitko ne vjeruje, kada sam odabirala naslov knjige, nisam mislila da će prouzročiti skandal. Bila sam sigurna da nitko neće čitati moju knjigu, bila sam samo nepoznata majka i supruga! Tako sam odabrala riječ koja je meni puno značila. Odnosila se na nužnost da se naučim prilagoditi svome mužu. Biti pod, što znači ispod, ne u smislu otirača, nego stupa koji nosi ostale.

U svojoj se knjizi obraćate stvarnim ljudima, prijateljima koji imaju stvarne probleme jer tvrdite da stvarne žene nemaju probleme koje oglašavaju feministkinje. Gdje, prema vašem mišljenju, feministkinje griješe?

- Kada žele pravo da budu kao muškarac. Na primjer, one hoće slobodu da ubiju svoje bebe, da rade kao muškarci, na jednak način. Mi, stvarne žene, imamo problem da sve posložimo na svoje mjesto i nikada nemamo dovoljno vremena jer je previše stvari koje volimo raditi. Tako da ne želimo biti oslobođene svoje djece, ali želimo biti slobodne da ih odgajamo kako želimo. Želimo ostati s njima, imati vremena za njih. Ne mislim da mi volimo moć samo zbog moći.

Često slušamo da je neravnopravnost između spolova i dalje velik problem, no bi li se uopće trebale raditi usporedbe između muškarca i žene?

- Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali ja ne mislim da u Italiji postoji pravi problem nejednakosti među spolovima. To je način na koji nam mediji predstavljaju stvari. Mi radimo, slobodne smo da svoj seksualni život vodimo kako želimo, naša je emancipacija vrlo agresivna. Mi smo država koja ima najmanje djece na svijetu. A žene koje odlučuju imati puno djece nemaju nikakvu pomoć: ni ekonomski, ni u rukovođenju poslom, ne postoji način da se dijelom radi od kuće, na primjer, a da ne pričam o kulturološkom pritisku!

Kroz vaša djela čini mi se da smatrate da je moderna žena žrtva feminističke propagande?

- Da, sigurno. Kada odrastamo, nitko nam ne govori da je biti majka prekrasno. Pokušavaju nas naučiti da se oslobodimo utega imanja djece. Tako da ih ponekad, kada se srećom ipak dogode, niti ne želimo. Ne znamo kako da rukovodimo time, kako da nastavimo raditi, kako da izbjegnemo tražiti previše od naših muževa, koji nisu žene. Oni su drugačiji, oni rade drugačije stvari na drugačije načine.

Je li sekularno društvo, odnosno odmicanje Crkve iz naše svakodnevice, imalo negativan utjecaj na brak?

- Isus Krist je jedini koji može reći ‘Voljet ću te zauvijek’. Zauvijek nije ljudska riječ. Samo Bog može osigurati takvu ljubav. Izjava Crkve o ljudskom biću je upravo ta: mi ne možemo voljeti sami. Tako da muž i žena mogu polako odrasti u mogućnosti da vole, zahvaljujući milosti Duha Svetoga. U prošlosti je brak imao čvrstu strukturu zbog pritiska društva. Ne znam je li sada bolje. Ljubav koju želim nije prisilna zbog konvencionalnih navika. Želim voljeti i biti voljena na istinit način i sigurna sam da to ne mogu sama.

‘Udaj se i budi podložna’ izazvala je mnogo bijesa. Jesu li negativne reakcije došle isključivo od žena? Kako su muškarci reagirali na obje knjige?

- Žene su bile u većini. Moram reći da sam primila mnogo pisama od muškaraca koji su mi željeli zahvaliti što sam pomogla u promjenama u njihovu životu. Osjećaju se ugodnije te da ih se više razumije.

Koja je središnja poruka koju ste htjeli prenijeti knjigom ‘Oženi ju i umri za nju’?

- Kada se muškarca gleda na dobar način, kada u svojoj supruzi može vidjeti svoju najbolju sliku, što se događa kada ih prestanemo kriviti za sve, tada uviđa dobro koje može činiti, i to počinje činiti. Odlučuje dati život za svoju ženu.

Koji je recept koji žena treba slijediti kako bi imala sve - bila supruga, majka, karijeristica - poput vas?

- Ja nisam karijeristica. Vidjeli ste koliko mi je bilo teško pronaći vremena kako bismo napravile ovaj intervju. Noću pišem, tijekom dana trčim kao luđakinja u pokušaju da napravim barem četvrtinu stvari koje bih trebala. No, koristan je savjet da naučimo postaviti prioritete, da prihvatimo da ne mora sve biti savršeno, što je vrlo teško za nas, i da naučimo reći NE. Ukratko: mi to možemo naučiti. U praktičnom smislu, puno mi pomaže imati duhovni život. Svaki dan idem na misu, trudim se moliti krunicu. Navečer ili rano ujutro, ako ne pišem, odem na trčanje. Spavam vrlo malo.

Tijekom moderne povijesti žene su prošle kroz niz revolucija, najprije za pravo izbornog glasa, pa uvođenje kontracepcijske pilule, mini suknje. Danas, s visokom stopom razvoda i sve glasnijim nezadovoljstvom među ženama, je li nam potrebna nova revolucija?

- Sada kad smo slobodne činiti sve što želimo, možda je vrijeme da kažemo: OK, ja to mogu, ali ne želim. Jer, čak i biti predsjednica SAD-a nije ništa u usporedbi s mogućnosti da pomognemo ljudskom biću da dođe na svijet, u biološkom i duhovnom smislu.

Često ponavljate da je najvažnija uloga žene majčinstvo. Mnogo žena nisu majke jer to ne mogu ili ne žele postati. Želite li reći da je teško naći ispunjenje bez djece?

- Žena je majka svaki put kad pomogne nekome tko je slab, tko treba podršku ili pomoć u razvoju. Znam da može biti bolno nemati milost djece, ali može se izliječiti brigom o drugim ljudima u našem životu.

U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, izdavač vaše knjige je vezan uz Crkvu. U društvima sa snažnim katoličkim naslijeđem, kao što su Italija i Hrvatska, treba li Crkva imati veći utjecaj u tome kako ljudi doživljavaju svoju ulogu u bračnoj zajednici?

- Crkva čini sve što može kako bi pomogla braku, no u tijeku je grozan rat protiv obitelji u suvremenoj kulturi. Medijska diktatura želi stvoriti pojedince koji su sami, bez međusobne povezanosti, usmjereni na sebe, čak i u smislu spola.

Jednom riječju, sami. Na taj je način njima jednostavnije manipulirati. Obitelj je protuteža tome jer u obitelji mi funkcioniramo kao tim, nikada nismo sami. Snažniji smo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:55