IVAN HERCEG

JEDAN OD NAJPOŽELJNIJIH HRVATA Progovorio o novim projektima, ali i o osobnoj tragediji: 'Vjerujem da joj je na onom svijetu bolje nego nama na ovom'

 Boris Kovacev / CROPIX
 

Prije manje od mjesec dana pala je prva klapa nove domaće serije “Čista ljubav” čije će emitiranje krenuti ove jeseni na Novoj TV. Bit će to ujedno šesta serija Ivanu Hercegu, 35-godišnjem zagrebačkom glumcu koji će u novom projektu igrati lik glavnog junaka Tome koji u najmanju ruku živopisan. Naime, Hercegov Toma je smetlar, a inače bivši odlikovani policijski inspektor kojeg je očito splet životnih okolnosti natjerao da na drugi način zarađuje za kruh. Toma je i samohrani otac, čvrst, odan, iskren te zaljubljen u medicinsku sestru Sonju koju tumači Tara Rosandić.

- Kao što ste sami rekli, lik Tome je živopisan i s obzirom na sve što mu se događalo nosi jedan veliki teret prošlosti na leđima. Možda čak i više od svih likova koje sam igrao dosad. Mislim da je jako slojevit i punokrvan i da su ga pisci dobro zamislili, sad se samo nadam i očekujem od njih da će ga uspješno raspisati do kraja pa da guštam do kraja u igri i samoj izvedbi - odgovara Herceg u pauzi između snimanja dviju scena. Za svoju ulogu Herceg se, kaže, nije nešto posebno pripremao.

- “Hrvatski glumac može sve što se od njega traži”, to je nekako popularna uzrečica među nama glumcima, znamo se tako našaliti. Ako ćemo iskreno, nema baš puno vremena za velike i dugotrajne pripreme i savladavanje nekih posebnih vještina, nismo Hollywood u tom smislu. Oslanjamo se na glumčeve intuitivne sposobnosti u trenutku pa kako bude, ali se svi trudimo da izgledamo što vjerodostojnije u svemu tome - pojašnjava. A čini se, barem sudeći po njegovom odgovoru, da se sasvim solidno snašao u ulozi samohranog oca.

- Trudim se, ali to morate pitati moju preslatku partnericu, devetogodišnju Doru koja igra moju kćer, a i to ćete najbolje sami prosuditi kada budete gledali. Imao sam do sada sina u prijašnjim projektima poput “Larinog izbora”, a sada prvi put imam curicu, tako da je to sigurno zanimljiv izazov - odgovara glumac, dodajući kako je Dora toliko predana i ozbiljna profesionalka da mu maksimalno olakšava snimanja. To logično nameće pitanje, je li ga činjenica da igra samohranog oca potaknula na razmišljanje kako bi se on osobno ponio s takvom odgovornošću.

- Prođe mi to kroz glavu. Nisam ni ja više neki klinac tako da bi ovo mogla biti odlična proba za nešto možebitno u nekoj skorijoj budućnosti, eventualno… - uzvraća. Partnerica Ivanu Hercegu u novom projektu je Tara Rosandić. S mladom, talentiranom i vrlo simpatičnom glumicom, inače nećakinjom glumačkog barda Zlatka Viteza, Herceg sve do sada nije imao prilike surađivati.

- Suradnja nam funkcionira kao podmazana. Svima nam je u interesu da projekt uspije tako da ulažemo maksimalan trud i pomažemo jedni drugima. Možda ja imam mrvicu više iskustva u ovakvim projektima, ali mogu reći da se Tara odlično uklopila od samog početka - govori Herceg. Na setu su već skoro mjesec dana, što u slučaju kada snimate seriju koja će se emitirati u dnevnom tempu poput ove znači i po 12 sati boravka na setu. A po ovoj vrućini, jer snimaju i eksterijere, to nije ni najmanje lako...

- Ulovili smo sad već dobar zalet, a formu održavam tako da recimo u pola sata otrčim sedam sprinteva od 200 metara na 40 stupnjeva vrućeg asfalta s curicom u rukama u kožnoj jakni, tako da ne moram toliko često u teretanu. Zlobnici mogu reći da se hvalim i izmišljam, ali imam svjedoke. U to ćete se uvjeriti i vi ove jeseni - odgovara tek djelomično u šali Herceg.

U odnosu na druge serijske koje je radio, u “Čistoj ljubavi” je, kaže, pristup radu ipak malo drukčiji.

Ekipi je omogućeno više vremena da posvete pažnju detaljima i da se generalno više angažiraju u svim segmentima, posebno što se tiče kadriranja i kamere koja “diše”.

- Čini mi se da smo se sada dosta približili jednom nivou na kojem se snimaju i projekti sažetijeg formata. Mislim da će ovaj pristup jako podići samu kvalitetu ovog projekta - ističe glumac. Plan je da snimanje u svom prvom dijelu traje do kraja srpnja, pa potom slijedi stanka od nekoliko tjedana.

- Taj dio ljeta provest ću u krugu obitelji i uže familije. Sestra mi dolazi iz Amerike nakon duljeg perioda pa se veselim tome. Pokušat ću ovo ljeto obići što više mjesta na našoj obali koje nisam imao prilike posjetiti i vrlo vjerojatno odletjeti negdje izvan Hrvatske, barem na par dana. Mozak na pašu, sve četiri u zrak i poneki aktivni izlet - govori Herceg. No “Čista ljubav” nije mu jedini projekt kojim je zaokupljen, iako mu sada on definitivno uzima najviše i vremena i koncentracije. Za sada ne želi otkriti gotovo ništa, no čini se kako je u pitanju posao koji je pored glume vezan i uz glazbu, a do sada se po medijima šuškalo kako je riječ o mjuziklu. Inače, manje je poznato da Herceg i vrlo dobro pjeva, a oni koji bolje pamte, sjetit će se njegove sestre Ive Herceg koja je vrlo uspješno zakoračila na glazbenu scenu, ali se nakon diplome odselila u Ameriku.

Zagreb, 080717.
Glumac Ivan Herceg, fotografiran u parku Maksimir.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

- Sada sam u potpunosti rezerviran na ovom projektu. Postoje neke ponude i planovi, ali o tome ćemo kad dođe vrijeme. Pripremam lagano teren i materijale za inozemne produkcijske kuće, ali sad moram završiti što sam započeo ovdje - tajnovit je Herceg. Sličan stav ima i kada je u pitanju njegov privatni život. Na glasu je kao ljubimac žena, jer puno se i pisalo o njegovim vezama, sve po redu s lijepim i poznatim ženama. Posljednjih mjeseci vežu ga uz kolegicu Anu Majhenić o čemu par do sada nije javno istupao, ali nisu se ni skrivali. Pitamo ga je li lakše imati za životnog partnera nekoga tko dolazi iz istog, glumačkog svijeta kao i on? Ima li tu više razumijevanja?

- To sve ovisi o ljudima i karakterima i mislim da tu nema pravila. Svejedno je jeste li u istoj branši ili ne. Veliki faktor u svemu je koliko uspijete izbalansirati nedostatak vremena jedno za drugo, u poslu i ambicijama. I što vam je veći prioritet. Ukratko, važno je jedino želite li da nešto uspije ili ne - odgovara Herceg. No kada vam je ispunjen i poslovni i privatni život, sigurno se lakše nosite s tragedijama koje život neizbježno nosi. Prije godinu i pol Hercegova majka Jaka izgubila je bitku s karcinomom. Glumac je krenuo na putovanje s prijateljima po Aziji, ne bi li našao utjehu, no na kraju mu je vjera najviše pomogla u tom teškom životnom razdoblju.

- Vjera je važan segment mog života i u ovom životnom razdoblju pokazala se kao ključna. Kroz brojne sitnice i simbolične stvari uvjerio sam se kako je moja majka prisutna duhom. Vjerujem u život poslije života na ovoj zemlji i jako mi je utješna spoznaja da joj je na onom svijetu i bolje negoli nama na ovom - zaključio je na kraju Herceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:59