NEYMAROV GURU

MENADŽERSKI MESSI: ARHITEKT NAJVEĆEG TRANSFERA U POVIJESTI 'Plaćali smo mu seksualne orgije, ali i kave. On ne misli ni o čemu drugom osim o novcu!'

 REUTERS
 

Moj će sin jednog dana biti najbolji nogometaš na svijetu! - uzviknuo je Neymar da Silva Santos kada se iz rodilišta, u kojem je njegova supruga Nadine netom rodila njihovo prvo dijete, vratio u hotel u kojem je bio smješten sa suigračima iz brazilskog kluba União. Euforičnog je oca ekipa iz kluba instantno počela prijateljski ismijavati, prepričao je njegov suigrač Valdir Peres, jer tada, logično, razvoj karijere gotovo četiri kilograma teškog novorođenčeta nitko nije mogao predvidjeti.

O tome je li zaista najbolji dalo bi se diskutirati, no najskuplji na svijetu zasigurno jest. Transfer brazilske zvijezde Neymara da Silve Santosa Juniora iz Barcelone njegov će budući klub, pariški Paris Saint-Germain, stajati nevjerojatnih 222 milijuna eura, više nego dvostruko više no što je Manchester United prošlog ljeta odvojio za dosad najskupljeg Paula Pogbu. Time je 25-godišnji Juninho, kako obitelj i suigrači zovu Neymara, postao, uz Argentinca Lionela Messija, najbolje plaćeni igrač na svijetu. Ipak, osoba koja je od Neymarove karijere najviše profitirala jest upravo njegov otac, Neymar Santos Senior. “Pai”, što na portugalskom znači tata, u posljednje je četiri godine, koliko je Juninho proveo u Barceloni, od Katalonaca izvukao više novca nego njegov sin, ali i više od legendarnog Messija, što Paia zapravo čini najuspješnijim “igračem” na svijetu.

Nekad, tvrde upućeni, sjajan playmaker i fantastičan dribler Neymar Pai potječe iz skromne obitelji iz Santosa, grada na jugoistoku Brazila. Majka Berenice bila je kućanica, a otac Ilzemat automehaničar, a nogomet ga je opsjedao od malih nogu. Tinejdžerske je dane proveo u juniorskoj momčadi Santosa, sa 16 je došao u klub Portuguesa Santista, zatim nastavio prelaziti iz jedne u drugu nebitnu momčad te ubrzo obolio od tuberkuloze koja ga je izbacila iz pogona na godinu dana. Pai je bio siguran da neće više igrati pa je počeo raditi u očevoj radioni, no uskoro je pristigla ponuda iz legendarnog kluba Jabaquara u Baixada Santisti, metropolitanskom naselju São Paula, koje su još 1914. osnovali španjolski imigranti. Njegov otac nije bio oduševljen idejom da se njegov sin jedinac vraća profesionalnom sportu, no Pai je bio uporan: preko tjedna je radio u očevoj radioni, a vikendom igrao nogomet. Jedna od utakmica koju je u narednom razdoblju odigrao bila je prijateljska protiv União Mogija, gdje ga je zapazio predsjednik suparničkog kluba. Nije prošlo dugo i 24-godišnjak je napokon našao svoje mjesto pod suncem, u klubu koji je za njega odvojio tada prilično veliku sumu novca, 100 tisuća cruzados novosa (danas oko 17 tisuća eura). Nešto više od godinu dana kasnije, 1991., oženio se svojom dugogodišnjom djevojkom Nadine, a već iduće godine u veljači, na svijet je stigao sin jedinac, Neymar Jr.

Tek što su stvari krenule nabolje, sudbina se ponovno našalila s Paijem. U lipnju 1992., dok se sa suprugom i 4-mjesečnim Neymarom vozio prema roditeljskom domu, obitelj da Silva Santos doživjela je automobilsku nesreću. Nadine i mali Neymar prošli su s masnicama i ogrebotinama, a Pai je iščašio zdjeličnu kost, završio na hitnoj operaciji zbog koje više od godinu dana nije mogao igrati, a i kad se vratio na teren, nikada više nije bio onaj stari. Svoju posljednju utakmicu odigrao je 1997., u dobi od 32 godine.

Terenom trčkara mali Juninho

No sve to vrijeme dok se Pai pokušavao vratiti svojoj ljubavi, u stopu ga je pratio mali Neymar. Baš poput oca zaljubljen u nogomet, s njim je odlazio na treninge, trčkarao po terenu i napucavao loptu. Već se tada vidjelo, prepričavaju svjedoci, da se radi o ogromnom talentu, a toga je vrlo dobro bio svjestan i Pai, koji je u trenutku kada je njegova karijera završila, svu svoju pažnju usmjerio na stvaranje najveće nogometne zvijezde svih vremena.

Neymar Santos Jr. u dobi od 11 godina počeo je igrati u Santosu, istom klubu u kojem je karijeru počeo njegov otac, a već je s 15 zarađivao 10 tisuća reaisa mjesečno (oko 3000 eura), što je znatno popravilo tada teško financijsko stanje njegove obitelji. Kao 16-godišnjaku, na račun mu je sjedalo 34 tisuće eura mjesečno, a već sa 17 potpisao je prvi profesionalni ugovor. Negdje u to vrijeme, Pai je odlučio da je pravi trenutak da preuzme kontrolu nad sinovom karijerom, dotadašnjem agentu Wagneru Ribeiru otkazali su suradnju.

- Neymar mi je poput sina. Njegov je otac pouzdan, sviđa mi se i vjerujem mu - izjavio je menadžer koji je s obitelji da Silva Santos ostao u dobrim odnosima. Inače, Wagner je nedavno u Brazilu osuđen na šest mjeseci zatvora zbog utaje poreza u razdoblju od 2002. do 2005., što se, među ostalim, poklapa i s vremenom u kojem se brinuo o Neymarovoj karijeri. Pri izricanju kazne sudac je u obzir uzeo i savjet koji je Ribeiro dao Paiju, a koji svjedoči o njegovom “prevarantskom karakteru” - da novac drži na računima u bescarinskim zonama.

10 milijuna eura od predugovora

Kako je Neymar Jr. napredovao, postajalo je sve izvjesnije da će karijeru umjesto u rodnom Brazilu nastaviti u Europi. Ribeiro je tada Juninhu i Paiju savjetovao da potpišu ugovor s Real Madridom, koji ga je skautirao još od njegove 14. godine, kada je otišao u Španjolsku kako bi se pridružio Realovoj juniorskoj momčadi, no Pai je odlučio da je za njegovo dijete bolje da odrasta kod kuće. Iako se, kada je Neymar Jr. stasao, “kraljevski klub” činio kao logičan potez, Juninha je “srce vuklo u Barcelonu”. Tome u prilog, primijetili bi zlobnici, možda ide i činjenica da je njegov otac, a tada već i menadžer, na predugovoru koji je Neymar Jr. s Barcelonom potpisao 2011. zaradio 10 milijuna eura. Tri dana nakon potpisivanja ugovora, Neymarovi su roditelji osnovali tvrtku N&N Consultoria Esportiva e Empresarial na čiji je račun sjeo novac. Ista ta tvrtka danas zastupa nekolicinu vrhunskih sportaša, među ostalima i brazilske nogometaše Lucasa Limu i Arthura Gomesa. Dvije godine kasnije, u lipnju 2013., Neymar je prvi put zaigrao na Camp Nouu, a njegov je otac finalizacijom ugovora sa španjolskim klubom zaradio dodatnih 40 milijuna eura. Uz to, potpisao je i svojevrsni “talent acquisition” ugovor i postao Barcelonin skaut za južnoameričke igrače, čime je u džep spremio dodatnih 21 milijun eura, plus postotak od svakog transfera koji dogovori.

Ovaj financijski prilično neuobičajen transfer vrlo je brzo počeo privlačiti pozornost Barceloninih ulagača. Tako je u siječnju 2014., na inicijativu Jordija Casesa, jednog od članova izvršnog odbora kluba, državno odvjetništvo pokrenulo istragu. Iako je klub nijekao svoju upletenost u bilo kakve nezakonite radnje, dotadašnji predsjednik Barcelone Sandro Rosell podnio je ostavku, a ubrzo se doznalo i da je umjesto prijavljenih 57,1 milijun eura, Neymarov transfer španjolski klub zapravo koštao gotovo 30 milijuna više. Na Rosellovo mjesto zasjeo je Josep Maria Bartomeu, a Barca je platila 13,6 milijuna eura kazne za utaju poreza. I bivši je predsjednik, baš poput Neymarova nekadašnjeg menadžera Ribeira, nedavno uhićen. No to nije jedini skandal koji je popratio Neymarov odlazak iz Santosa u Barcelonu. Bivši predsjednik brazilskog kluba Luis Álvaro da Oliveira Ribeiro tvrdi da je cijena transfera uključivala i orgije za tatu, koje su se, navodno, održale u hotelu na londonskom Piccadillyju.

- Osim orgija, plaćao sam i sve kave. Popio ih je barem 200, i niti jednu nije sam platio. Taj čovjek ne misli ni o čemu drugom osim o novcu - izjavio je Oliveira te otkrio da su posljednji ugovori koje je Neymar Jr. potpisivao sa Santosom uključivali i prvi razred avionskih karata za njega i Paija te još dvije “business” karte za savjetnike, neovisno o tome radilo se o klupskim ili utakmicama za reprezentaciju.

Produlji ugovor, sine

Unatoč svemu što se o njemu govori i špekulira, niti Paijevi najzagriženiji protivnici ne osporavaju da je Neymar Sr. u potpunosti posvećen svom sinu i njegovoj dobrobiti. To, među ostalima, tvrde i Juninhovi nekadašnji treneri iz Santosa, Muricy Ramalho i Dorival Junior, kao i svi ostali koji su svjedočili njihovom odnosu. Time je očev savjet da iz jednog od najboljih klubova na svijetu, u kojem je s Messijem i Luisom Suarezom stvorio napadački tim o kojem će se govoriti još desetljećima, prijeđe u ne toliko sjajan Paris Saint-Germain, tim neobičniji. Doduše, Neymar Jr. je na svom Instagram profilu fanovima priopćio da je njegov otac zapravo protiv tog transfera i da je odluka u potpunosti njegova, međutim, rijetki su oni koji su u tu priču povjerovali.

O Neymarovom prelasku u pariški klub počelo se šuškati još krajem prošle godine, no tada je tata “spasio stvar” i za skromnu naknadu od 26 milijuna eura sina nagovorio da produlji ugovor s Barcelonom do 2021. Isto tako, kada je Neymar Jr. donio odluku da odlazi u Pariz, tata ga je, isto tako, nagovorio da još malo promisli, barem do 1. kolovoza, kada istječe otkupna klauzula, a na Paijev račun sjeda još 26 milijuna. Također, još barem 10 posto od iznosa cijelog transfera - a radi se o 222 milijuna eura - uskače tati u džep. Osim očite financijske koristi, jedan od glavnih argumenata Paijevih kritičara jest i činjenica da je Barcelona odustala od kupnje 19-godišnjeg Paijevog štićenika Lucasa Lime, od čijeg bi transfera Neymar Sr. također profitirao.

- Da nije bilo mog oca, ne bih bio ovdje gdje sam danas. Sve što imam, imam zahvaljujući njemu, a ako je on pritom zaradio milijune, to je samo plus - izjavio je nedavno 25-godišnji pretendent na Zlatnu loptu, najcjenjeniju nagradu u svijetu nogometa koju dodjeljuje FIFA. Ista ta organizacija već je prije same finalizacije ugovora između Barcelone I PSG-a počela postavljati pitanja o načinu financiranja najskupljeg transfera u povijesti nogometa - ipak se radi o 222 milijuna eura. Uz to, šuška se i da Bartomeu, sadašnji predsjednik Barcelone, neće dugo opstati na svojoj trenutačnoj poziciji.

Baš kao i sve ostale uključene u skandalozni transfer iz 2013., i Neymarove roditelje, ali i njega samog, zatekla je ista sudbina - španjolski sud procesuira ih zbog utaje poreza. Neymaru tako prijeti kazna od 11 milijuna eura i dvije godine zatvora. Nije to, doduše, u svijetu nogometa ništa neobično - i Lionel Messi je, zajedno sa svojim ocem, prošle godine osuđen na 21 mjesec zatvora. Zatvorsku kaznu je izbjegao, a isto će se, sva je prilika, dogoditi i s Neymarom. A kazna od 11 milijuna eura? Obitelj Neymar vjerojatno neće niti primijetiti da su pusti milijuni nestali s računa. Tata se za to pobrinuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:42