GITTA I MANFRED

NJEMAČKA OBITELJ OD '68. ODMARA SE NA ISTOM MJESTU U HRVATSKOJ 'Tu ljetuju tri generacije naše obitelji, ovdje smo začeli sina, slavili godišnjice...'

Gitta i Manfred Hellweg
 Privatni album

Gitta i Manfred Hellweg, bračni par iz njemačkog Recklinghausena, iduće će godine proslaviti 50. obljetnicu svojeg prvog boravka u Hrvatskoj. Te davne ‘68. stigli su u Opatiju i zaljubili se, kako kažu, već na prvi pogled. Našli su smještaj u privatnom apartmanu, koji im je izdala umirovljena lokalna učiteljica, a koji je bio smješten tik uz tamošnji vatrogasni dom.

- Imali smo sreće da su ona i njezina sestra, koja je bila krojačica, vrlo dobro pričale njemački. Doduše, u to vrijeme većina stanovnika Opatije pričala je njemački - prisjeća se danas 75-godišnja Gitta. Za nju i Manfreda, koji je godinu dana stariji od nje, tada mladi bračni par, Hrvatska je bila idealno odredište za odmor.

- Privatni smještaj tada je bio izrazito jeftin, plaćali smo noćenje pet tadašnjih njemačkih maraka po osobi. Zbog toga smo si mogli priuštiti tako duge odmore, ostajali bismo i po četiri tjedna - objašnjavaju što ih je, osim predivnih vizura mjesta, ponovno privuklo u Opatiju. U sljedećim su se godinama nastavili vraćati.

Uz svojeg sina, koji je uvijek išao s njima, ponekad su na odmor vodili i Gittine roditelje pa su u njihovoj hrvatskoj kući ponekad istovremeno boravile tri generacije obitelji. Na pitanje koja im je najdraža uspomena iz tog vremena, spremno odgovaraju: - Naš drugi sin! Nakon rođenja prvog sina, pet godina smo pokušavali dobiti drugo dijete. Uspjelo nam je jednog ljeta u Opatiji.

Pauza zbog Amerike

Svoju prvu i jedinu pauzu od Hrvatske napravili su od 1981. do 1998. godine.

Na Manfredovu inicijativu 1979. su prvi put otputovali u Sjedinjene Američke Države, koje su nastavili posjećivati sve do 2014. godine, kada su im dugački letovi ipak postali prenaporni. U tom su razdoblju obišli 23 tamošnje države i Kanadu. Prve dvije godine u kojima su putovali na drugi kontinent činili su to paralelno s posjećivanjem Hrvatske, no kasnije su smanjili vrijeme koje provode na putu. Nakon nekoliko godina u Hrvatskoj je počeo i rat, što ih je potpuno spriječilo da ponovno odu svoju Opatiju.

Privatni album
Gitta i Manfred Hellweg

Nakon rata su se vratili, no ovaj put su se bili odlučili za hotelski smještaj. Htjeli su to i prije, kažu, ali nisu si mogli priuštiti, a, osim toga, gospođe kod kojih su bili smješteni u Opatiji u međuvremenu su preminule, što im je bilo posebno žao.

U Hrvatskoj se, kažu, u tom vremenu puno toga promijenilo.

Iscrpljujući rat

- Prije rata je standard u Hrvatskoj bio puno niži, a sada je normalan. Rat je iscrpio ljude, ali su, unatoč tome, zadržali svoju ljubaznost. Kada je riječ o turizmu, najveća razlika je u tome što su prije ponajviše dolazili Talijani, dok danas ima ljudi iz svih krajeva svijeta - Rusije, Amerike, Poljske, Japana...

Od tada su bili u nekoliko hotela, među kojima su Kristal i hotel Kvarner, a od 2015. su stalno u Svetom Jakovu. Tamošnje osoblje ih je oduševilo, zbog čega su odlučili napraviti svoje novine, odnosno novinski list posvećen hotelskom životu u zahvalu za gostoljubivost. Dio su posvetili osoblju, pa tako prezentiraju mlade recepcionere, konobare i voditelje hotela, a dio su iskoristili za pričanje osobne priče o tome kako su došli u hotel i čime se u njemu bave; među ostalim, istaknuli su da gotovo svake godine u Hrvatskoj proslave svoju godišnjicu braka i Gittin rođendan.

Ovakva vrsta personalizirane zahvale hotelu učinila im se vrlo simpatična, pogotovo s obzirom na to da su njih dvoje sada sami na odmoru i stalno ih obasipaju uspomene.

Kažu, novo izdanje napravit će i iduće godine, ako ih zdravlje bude poslužilo da se ponovno vrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:00