ZAVRŠILI U CARITASU

OVRHA NAD DJECOM Oduzeli im sina i kćer: 'Svi žive u sobi u kojoj se kuha i puši!'

 CROPIX
OVRHA NAD DJECOM Roditeljni očajni, a Centar za socijalnu skrb objašnjava: 'Svi spavaju u istoj prostoriji, u kojoj se i kuha i puši!'

ZAGREB - Centar za socijalnu skrb Zadar jučer je, uz asistenciju policije, izdvojio dvoje djece u dobi od četiri i pet godina iz obitelji Božić iz Maslenice te ih smjestio u Caritasov dom u Zagrebu.

Obitelj Božić još je u veljači ove godine dobila sudsko rješenje kojim im se nalaže da djecu mirno predaju djelatnicima Centra. Šokirani roditelji Tomislava i Ante najavili su da djecu neće predati, a u njihovu obranu stali su i brojni stanovnici Maslenice i predstavnici nevladinih udruga. Prosvjedima su uspjeli spriječiti i zakazane ovrhe djece (postupak u kojem socijalni radnici, uz pomoć policije, odvode djecu sukladno sudskoj odluci) te se žalili na odluku. Krajem travnja viši je sud poništio odluku o ovrsi, no nije je trajno ukinuo, već je vratio cijeli postupak na početak. Ponovljeni je postupak, čini se, završio s istim zaključkom te su djeca jučer “ovršena” iz obitelji.

Roditelji su shrvani i tvrde da su im djeca oduzeta nasilno, bez ikakve najave, a jedini je razlog, smatraju, njihovo siromaštvo i osveta pojedinih djelatnika Centra za socijalnu skrb. Centar to pak opovrgava.

Radi se o obitelji koja je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb od samog zasnivanja: majka Tomislava je, naime, bila maloljetna, imala je 15 godina kad je rodila prvo dijete. Od tada je rodila još dvoje djece, od kojih najmlađe nema ni dvije godine. Rođen je prerano te ima zdravstvenih problema, zbog čega je ranije smješten u ustanovu.

Krajem prošle godine ozbiljno su se posvađali sa socijalnom radnicom, koju su otjerali iz kuće. Od tada, kažu, kreću njihovi problemi.

Prema dostupnim informacijama, Centar je sudu predložio izdvajanje djece jer se majka kao 15-godišnjakinja skitala, pila alkohol i bila promiskuitetna, jer otac nema odgojnih kapaciteta, jer ne dovode djecu na redovite preglede, jer svi spavaju u istoj prostoriji, u kojoj se i kuha i puši te stoga “ostanak u obitelji za djecu predstavlja opasnost za život, zdravlje i razvoj”.

Nigdje se ne navodi zlostavljanje ili ekstremno zanemarivanje djece, glavni razlozi zbog kojih se u praksi djeca izdvajaju iz obitelji. Mjera izdvajanja najteža je i krajnja mjera koja se provodi samo kad ni jedna druga mjera ne daje rezultate. Upozorila je na to u ožujku i ministrica Bernardica Juretić, tražeći od nadležnog centra da preispita cijeli slučaj. Budući da je zadarski centar posljednjih mjeseci više puta bio u središtu interesa zbog spornih odluka upravo vezanih uz djecu, Ministarstvo je najavilo provedbu nadzora.

Je li obavljen i kakve je rezultate dao, Ministarstvo jučer nije odgovorilo.

Nadzor u ovom slučaju nedvojbeno treba utvrditi radi li se o obitelji kojoj je doista trebalo oduzeti djecu ili obitelji kojoj je trebao ozbiljan socijalni rad i intenzivna stručna pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:00