INVENTIVNA PROGRAMERKA

PRIJATELJ JOJ JE POGINUO, A ONA GA JE ODLUČILA OŽIVJETI Toliko joj je falio da je pronašla način kako pričati s njim nakon njegove smrti...

 Instagram

Ruska programerka Eugenia Kuyda nije htjela prihvatiti činjenicu da se mora zauvijek oprostiti od bliskog prijatelja, Romana Mazurenka, umjetnika i programera, koji je poginuo u prometnoj nesreći u Moskvi. Nakon njegove iznenadne smrti u studenom mjesecu prošle godine Kuyda je iskoristila izvore koje je koristila za izradu aplikacije s porukama kako bi tekstualne poruke koje je primala od njega pretvorila u govor.

S preko osam tisuća poruka, od kojih je neke skupila od prijatelja i obitelji, Kuyda je napravila digitalnu verziju svog prijatelja u aplikaciji Luka u svibnju ove godine. Tako korisnici mogu pričati s Mazurenkom.

Roman Mazurenko rođen je 1981. godine u Belorusiji. Većinu mladosti proveo je kao aktivist, studirao je informatiku, a zatim se posvetio putovanjima i doselio u Moskvu gdje je upoznao Eugeniju. S dvojicom prijatelja pokrenuo je nekoliko časopisa, osnovao glazbeni festival i sudjelovao u pokretanju više noćnih klubova u glavnom gradu Rusije, a prema Kuydinim riječima bio je ‘briljantan, karizmatičan i ambiciozan’ te je postao ‘najznačajnija pojava u noćnom životu Moskve’, piše magazin Verge. Istaknuo se kao oličenje alternative Putinovom glamuru.

Kuyda i Mazurenko preselili su u SAD, ona je osnovala tvrtku Luka, start up projekt za razvoj umjetne inteligencije, a on je razvijao software za postavljanje digitalnih časopisa. Par se nakratko vratio u Rusiju kako bi Roman podnio zahtjev za američkim državljanstvom, i upravo dok je čekao razgovor u Američkoj ambasadi, dogodila se tragedija dok je prelazio cestu.

Nije samo Kuyda žalila za njim već i cijelo društvo u kojem je bio omiljen. Prvotna ideja bila je složiti knjigu od njegovog života s nizom fotografija i citata, zatim su odlučili pokrenuti web stranicu o njemu, no od svega su odustali.

Pronašavši na stotine Romanovih poruka u mobitelu, Kuyda je došla na ideju komunikacije s robotom, ali određenom osobom, u ovom slučaju - Romanom. Nakon što su sve ukomponirali, i poruke i glas, projekt je bio gotov. Opet su mogli razgovarati s Romanom.

‘To je još uvijek samo sjena osobe, ali ni to nije bilo moguće prije godinu dana, a u bliskoj budućnosti moći ćemo napraviti i puno više’, rekla je Kuyda za Verge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:29