PRIJE 10 DANA SLAVILA ROĐENDAN

U DOBI OD 108 GODINA UMRLA NAJSTARIJA HRVATICA Bila je dobri i vedri duh svog malog istarskog mjesta, svjedok burne povijesti, živjela je skromno

Katarina Pucić 2011. uoči 102. rođendana
 Goran Sebelić / CROPIX

Katarini Pucić iz istarskog sela Žagrići između Žminja i Sutivanca, umrla je 27. travnja u 109. godini života kao najstarija Hrvatica, piše Glas Istre koji je vijest doznao od obiteljskog prijatelja.

Prije samo deset dana u krugu obitelji proslavila je 108. rođendan.

Katarina Pucić ili nona Kata, kako su je zvali, rođena je 19. travnja 1909. godine, a iza sebe je ostavila tri sina, tri unuka, jednu unuku, devet praunuka i četiri prapraunuka. Najmlađa članica obitelji, Ana, u srpnju će proslaviti svoj četvrti rođendan.

U Žagriće je doselila 1929. godine i od tada nije mijenjala adresu. Udovica je postala 1996. godine kada joj je u 95. godini umro suprug Ivan pa je živjela u kućanstvu s najstarijim sinom Franom.

Kako piše Glas Istre, do posljednjeg je dana bila vedra i bistra, znala je sve rođendane, a sjećala se i svih vladavina na ovom prostoru od Austrije, preko Italije, Tita i Jugoslavije do Hrvatske.

U ranijim intervjuima sjećala se nekadašnjeg teškog rada, ali i veselja. Preferirala je domaću hranu, posebice pancetu, prežganu juhu i kapuz.

- Po božjoj volji se gre i živi. Budite pravi, delajte i budite pošteni, kazala je Katarina na svoj 103. rođendan, dok je na predlanjskoj proslavi kazala: "Bog me drži tu toliko. Ma ča ću? Ne vidin, ne čujen, neman zubi jer sam imala krunice. Ma sada mi je počelo biti teško."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:23