NEPREMOSTIVE TRAUME

VIDEO: Natascha Kampusch pozvala novinare u kuću gdje je bila zatočena i silovana: 'Svi mi govore da je spalim, ali ja je redovito čistim'

 Screenshot ORF / Reuters

Natascha Kampusch koja je osam godina bila silovana i zlostavljana na sve moguće načine nakon što ju je kao desetogdišnjakinju oteo poremećeni Austrijanac, još uvijek svaki tjedan čisti kuću u kojoj ju je držao kao taoca.

Wolfgang Priklopil oteo je Kampusch još kao djevojčicu i držao je u podrumu svoje kuće u Beču poput roba, tukao je, izgladnjivao i zaključavao pod zemlju sve dok djevojka nije 23. kolovoza 2006. iskoristila priliku i konačno pobjegla. 44-godišnji Priklopil se istog dana ubio bacivši se pod vlak.

Danas 28-godišnja Austrijanka, koja još uvijek prolazi terapije, dala je intevju za Sunday Night na Channel Seven, a novinarku Rahni Sadler provela je kroz kuću u kojoj su se odigrale stravične scene i u kojoj vikendom živi.

Prilikom dolaska pitala je novinarku osjeća li se u redu što su došle ovdje, a potom je objasnila kako dolasci u tu kuću na nju djeluju terapeutski na pozitivan način, piše Daily Mail. Kampusch nije puno komentirala Priklopila, no rekla je da je imao dvije strane osobnosti - crnu, shizofrenu stranu brutalne osobe bez trunke savijesti i drugu stranu, hrabre i zgodne osobe. Od pet kvadratnih metara velike prostorije u kojoj je Kampusch većinu vremena provodila, danas su ostali samo goli zidovi.

Mlada Austrijanka kaže da nije htjela prodati ili spaliti tu kuću do temelja zato što ‘nije htjela da se pretvori u znamenitost ili tematski park’. Ona svaki vikend nastavlja čistiti kuću od dna do vrha, upravo onako kako je morala pod prijetnjom kazne prije deset godina. Kuća djeluje netaknuto, poput vremenske kapsule.

Unatoč činjenici da je zaradila gotovo pet milijuna funti (preko 40 milijuna kuna) od televizijskih intervjua, knjiga i suradnji na filmovima, Natascha se i dalje bori s demonima.

A cijeli slučaj još nije ni gotov i slijedi novo saslušanje koje se tiče samoubojstva Priklopila. Naime, dvojica patologa našlla su dokaze da bi zlostavljač mogao biti i ubijen, no to se još uvijek istražuje.

Kampusch je od svog otmičara dobila kuću i automobil, a time ima fizičku poveznicu s ružnom prošlošću. Njezini se psihijatri slažu da bi trebala krenuti dalje i riješiti se pokretnina i nekretnina. Ona još uvijek vikende provodi u kući koja joj je ukrala djetinjstvo gdje uporno čisti prostorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:49