MUČAN SLUČAJ

'ŽELJELI SMO MU DATI ŠANSU ZA ŽIVOT, ALI NAŠEM SINČIĆU VRIJEME JE ISCURILO...' Roditelji nakon pravnog kaosa puštaju 11-mjesečnog sina da umre

 obiteljski album
 

Slučaj 11-mjesečnog Charlieja Garda, koji je na aparatima za umjetno održavanje života još od listopada, sada je konačno zaključen. Nakon dugotrajne pravne bitke, odvjetnik Grant Armstrong koji zastupa roditelje malenog dječaka, Chrisa Garda i Connie Yates, rekao je na sudu kako je "isteklo vrijeme" za maleno djetešce.

Roditelji su se uporno borili svim pravnim sredstvima da mu pokušaju spasiti život eksperimentalnim liječenjem u SAD-u i u tu su svrhu skupili donacije u iznosu 1,3 milijuna funti. Maleni Charlie boluje od mijelodisplastičnog sindroma, zbog čega ima oštećenje mozga i ne može pomicati svoje ruke i noge.

Sudac Nicholas Francis s Visokog suda u Londonu još je u travnju odlučio da liječnici mogu prestati pružati umjetno održavanje života. No, roditelji se nisu predavali i obratili su se za pomoć Prizivnom sudu, zatim Vrhovnom sudu, a nakon toga i Europskom sudu za ljudska prava koji se na koncu 27. lipnja oglasio s odlukom da se ne želi mješati.

No, u tim sudskim natezanjima bebi je iscurilo vrijeme za borbu za život i američki neurolog dr. Michio Hirano zaključio je nakon rezultata prošlotjednog MRI skeniranja da je prekasno za eksperimentalnu terapiju. Zato su i roditelji na koncu odlučili odustati od nastavka pravne bitke.

"Mi smo mu samo željeli dati šansu za život", kazala je Charliejeva majka Connie Yates i dodala kako se nada da njegov život neće biti uzaludan.

Supporters of Charlie Gard's parents react outside the High Court during a hearing on the baby's future, in London, Britain July 24, 2017. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS
Prosvjednici koji podržavaju roditelje Charliea Garda ispred zgrade suda

Chris Gard i Connie Yates sada žele osnovati fond kako bi se Charliejev glas "dalje mogao čuti", prema riječima njihovog odvjetnika.

Izvan sudnice su prosvjednici ljutito reagirali i vikali da suca i bolnicu mora biti sram, kako izvještava BBC.

Supporters of Charlie Gard's parents react outside the High Court during a hearing on the baby's future, in London, Britain July 24, 2017. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS
Prosvjednici koji podržavaju roditelje Charliea Garda ispred zgrade suda

Charlie Gard's parents Connie Yates and Chris Gard read a statement at the High Court after a hearing on their baby's future, in London, Britain July 24, 2017. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS
Roditelji Chris Gard i Connie Yates

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:51