TUŽAN KRAJ

MALI CHARLIE ZASPAO JE POSLJEDNJI PUT Preminuo je 11-mjesečni dječak čiju je borbu za život pratio cijeli svijet

 
 Facebook

Preminuo je Charlie Gard, dječak čiju je bitku za život zadnjih mjeseci pratio cijeli svijet, potvrdio je glasnogovornik obitelji medijima.

BBC u petak u večernjim satima javlja da je 11-mjesečni Charlie izgubio tešku bitku za život nedugo nakon što je iz bolnice premješten u hospicij.

Od rođenja je patio od rijetke i teške bolesti gena koja je uzrokovala oštećenja u mozgu i slabost mišića. Za takvu bolest su postojala neka tek eksperimentalna liječenja, no liječnici u londonskoj bolnici Great Ormond Street su ocijenili da je preslab da pokuša ići na takvo liječenje u SAD-u, te da bi ga ono vjerojatno samo više izmučilo.

Roditelji 11-mjesečne bebe Connie Yates i Chris Gard cijelo vrijeme su vodili pravnu bitku s bolnicom, no sud je svaki put temeljem procjene liječnika odlučio da liječenje najvjerojatnije neće uspjeti i da bi trebalo što mirnije pustiti da Charlie 'ode'.

Charlie Gard's parents Connie Yates and Chris Gard read a statement at the High Court after a hearing on their baby's future, in London, Britain July 24, 2017. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS

Ovaj slučaj pokrenuo je veliku debatu u javnosti o tome što je najbolje za dijete - slušati procjenu liječnika o vjerojatnosti da se djetetu eksperimentalnim liječenjem produlji život, ili želju roditelja da ako postoji bilo kakva šansa pokušaju s tim liječenjem.

Sud je smatrao da su potrebe djeteta ispred želja roditelja.

Nakon što su roditelji malog Charlieja putem interneta i društvenih mreža uspjeli privući pozornost cijelog svijeta, oglasili su se među ostalim i američki predsjednik Donald Trump te papa Franjo. Trump je ponudio potrebnu pomoć, a i papa Franjo je poručio da bi borba za svaki život trebala ići do kraja, svim dostupnim sredstvima. Vrlo brzo novac za liječenje uopće nije bio problem, jer su ga Connie i Chris skupili donacijama, no bitka sa sudom i liječnicima nikad nije stala.

Chris Gard and Connie Yates, who are battling to take their baby Charlie to the US for treatment against advice from doctors that he should be taken off life support arrive at The High Court in London, Britain April 5, 2017.    REUTERS/Eddie Keogh - RTX347VB
REUTERS
Roditelji 11-mjesečne bebe htjeli su sina liječiti u SAD-u na eksperimentalnom tretmanu. Na fotografiji idu prema sudu koji je odlučio da bi to djetetu samo stvorilo dodatnu patnju

Nakon svega je bilo prekasno i za eksperimentalnu terapiju

Sudac Nicholas Francis s Visokog suda u Londonu još je u travnju odlučio da liječnici mogu prestati pružati umjetno održavanje života. No, roditelji se nisu predavali i obratili su se za pomoć Prizivnom sudu, zatim Vrhovnom sudu, a nakon toga i Europskom sudu za ljudska prava koji se na koncu 27. lipnja oglasio s odlukom da se ne želi miješati. No, u tim sudskim natezanjima bebi je iscurilo vrijeme za borbu za život i američki neurolog dr. Michio Hirano zaključio je nakon rezultata prošlotjednog MRI skeniranja da je prekasno za eksperimentalnu terapiju. Zato su i roditelji na koncu odlučili odustati od nastavka pravne bitke.

"Mi smo mu samo željeli dati šansu za život", kazala je Charliejeva majka Connie Yates i dodala kako se nada da njegov život neće biti uzaludan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:08