NEIZLJEČIVA BOLEST

TUŽNA PRIČA O TEŠKO BOLESNOM DJEČAČIĆU Pomoć mu ponudio čak i papa Franjo, ali unatoč borbi njegovih roditelja, pravosuđe je mališana osudilo na smrt

 obiteljski album

Majušni Charlie Gard ima tek 11 mjeseci, rijetku genetsku bolest - sindrom mitohondrijskog propadanja DNK i u pravnom je smislu osuđen na smrt. Iako se ovaj tjedan nakratko pojavio tračak nade, on je, čini se, potpuno izblijedio u srijedu nakon kriznog sastanka predstavnika talijanskih i britanskih vlasti o sudbini malog dječaka.

Očajna situacija

Nakon niza lokalnih i međunarodnih sudskih bitaka koje su rezultirale presudom da bi Charlie trebao biti skinut s aparata kako bi mu se omogućila dostojanstvena smrt, i to protivno želji njegovih roditelja koji ga i dalje, unatoč gotovo nikakvim izgledima, pokušavaju spasiti, javio se početkom tjedna Vatikan, odnosno pedijatrijska bolnica Bambino Gesù koja je u vlasništvu Vatikana, a koja je rekla da će rado primiti smrtno bolesnu bebu i brinuti se o njoj.

Predsjednica te bolnice Mariella Enoc u ponedjeljak navečer priopćila je kako je zatražila svoje osoblje da kontaktiraju britansku bolnicu Great Ormond Street, u kojoj se Charlie liječi od listopada prošle godine, i doznaju bi li se Charlieja moglo prevesti u Rim, odnosno dopušta li njegovo zdravstveno stanje ikakav prijevoz. “Svjesni smo da je ovo očajna situacija i čini se da nema učinkovite terapije. U svojim molitvama smo s roditeljima i, ako oni to žele, spremni smo prihvatiti njihovo dijete na vrijeme koje mu je preostalo”, naveli su u priopćenju.

Chris Gard and Connie Yates, who are battling to take their baby Charlie to the US for treatment against advice from doctors that he should be taken off life support arrive at The High Court in London, Britain April 5, 2017.    REUTERS/Eddie Keogh - RTX347VB
REUTERS
Roditelji 11-mjesečne bebe htjeli su sina liječiti u SAD-u na eksperimentalnom tretmanu. Na fotografiji idu prema sudu koji je odlučio da bi to djetetu samo stvorilo dodatnu patnju

Enoc je, tvrdi, bila i u kontaktu s Charliejevom majkom Connie Yates, koju je opisala kao “vrlo odlučnu osobu koja neće dopustiti da je bilo što zaustavi”. Londonska bolnica navodno je zahvalila na toj ponudi, no odgovor je, prenose mediji, bio negativan. Tvrde da transfer nije moguć zbog pravnih razloga i da su im ruke, zbog istih razloga, vezane. Isti je odgovor poslije stigao i od samog ministra vanjskih poslova Velike Britanije Borisa Johnsona. I on se pozvao na sudske presude.

Da budu uz dijete

Vatikanska bolnica javila se sa svojim prijedlogom nakon što se u nedjelju oglasio sam papa Franjo. On je dao podršku očajnim roditeljima, rekao da moli za njih i “nada se da njihova želja da budu uz svoje dijete i skrbe za njega do samog kraja neće biti zanemarena”. Osim njega, oglasio se i američki predsjednik Donald Trump, očito svjestan želje roditelja da prevezu svoje dijete u SAD i iskušaju sreću s jedinom opcijom koja im je još preostala, eksperimentalnim liječenjem za koje su prikupili više od 1,3 milijuna funti.

“Ako možemo pomoći malenome Charlieju Gardu, rado ćemo to učiniti”, napisao je Trump u ponedjeljak na Twitteru. Charlie Gard je već mjesecima na odjelu intenzivne njege. Dijagnosticirani su mu oštećenje mozga i neizlječiva genetska bolest koja dovodi do progresivnog slabljenja mišića i disfunkcije vitalnih organa poput srca. Charlie ne vidi, ne čuje, ne može se micati, plakati niti gutati. Šanse za oporavak i inače su slabe kod većine oboljelih kojima je dijagnosticiran taj sindrom, a kod njega su, čini se, nikakve.

No, njegovi roditelji Chris Gard i Connie Yates iz Bedfonta na zapadu Londona nisu željeli odustati. Tražili su da im se dijete prepusti na skrb kako bi otišli u SAD, iako su čak i prognoze za uspjeh eksperimentalne terapije jako slabe. Obratili su se i sudu, protiveći se mišljenju i preporukama liječnika. Bezuspješno.

Sudovi u Velikoj Britaniji presudili su u korist liječnika bolnice, koji su zagovarali da se dječaka makne s aparata. Naposljetku je prošli tjedan presudu potvrdio i Europski sud za ljudska prava, tvrdeći da bi se produljivanjem agonije samo nanijela dodatna šteta oboljeloj bebi.

www.charliesfight.org

- Domaći sudovi zaključili su kako bi bilo zakonito da bolnica skine bebu s aparata jer je vjerojatno da bi Charlieju bila nanesena samo daljnja značajna patnja ako se njegovo sadašnje stanje prolongira bez ikakve realne šanse za poboljšanje, a eksperimentalna terapija ne bi imala nikakve učinkovite koristi - objavio je sud.

Dodatno vrijeme

Skidanje s aparata navodno je bilo zakazano, prema pisanju medija, još za 30. lipnja, no roditelji su dobili dodatno vrijeme koje mogu provesti sa svojim sinom. Rekli su još prije da se osjećaju iznevjereno jer im bolnica ne dopušta ni da odvedu sina kući kako bi umro u njihovu domu.

Slučaj je pobudio zanimanje javnosti, no postoje neki koji smatraju da je uplitanje Pape i Trumpa u cijelu priču bilo kontraproduktivno. Profesor Robert Winston, renomirani znanstvenik i genetičar, tvrdi da je njihovo miješanje “vrlo okrutno i uopće ne pomaže”. On ističe da je gubitak djeteta nešto najgore što se nekoj osobi može dogoditi, ali da se djetetom trenutačno bavi bolnica koja je iznimno stručna i ima iskustva s tim sindromom, za razliku od one u koju ga žele premjestiti. No, smatra da se sudovi i liječnici ne bi smjeli miješati u želje roditelja koji sada, čini se, više nemaju nikakvih opcija.

Život Charlieja Garda: Borba roditelja za još jednu priliku

●   4. kolovoza 2016.

Rodio se Charlie

●   Rujan

  Charlieju je dijagnosticirana rijetka genetska bolest

●   Siječanj 2017.

  Roditelji počinju prikupljati novac za put i liječenje u Sjedinjenim Državama

●   3. ožujka

  Uprava bolnice traži od suca da naredi skidanje djeteta s aparata

●   11. travnja

 Sud je utvrdio da liječnici mogu skinuti dječačića s aparata jer je to u najboljem interesu djeteta

●   3. svibnja

Roditelji se žale na Prizivnom sudu

●   23. svibnja

Prizivni sud odbija žalbu

●   8. lipnja

Roditelji gube bitku na Vrhovnom sudu

●   20. lipnja

Suci Europskog suda za ljudska prava počeli su analizirati slučaj, označujući ga kao prioritet

●   27. lipnja

 Europski sud odbija intervenirati, a bolnica presudu suda ocjenjuje “krajem teškog procesa”

●   2. srpnja

Papa Franjo izražava podršku roditeljima

●   3. srpnja

Donald Trump nudi pomoć

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:03