ZNANSTVENICI ZABRINUTI

FOTO: DRAMATIČAN PORAST GOLEME PUKOTINE NA ANTARKTICI U samo 6 dana narasla za 18 km, uskoro slijedi lom: 'Ovo će drastično promijeniti Južni pol'

 NASA/Handout / REUTERS

Golema pukotina na ledenom grebenu Larsen C na Antarktici u posljednjih je šest dana narasla za gotovo 18 kilometara te tako zabrinula stručnjake da će se uskoro razlomiti jedan od najvećih ledenjaka na svijetu.

Preostalo je još oko 13 kilometara područja koje pukotina zasad nije zahvatila, ali proširi li se do kraja i dođe li u konačnici do odlamanja od ostatka Larsena C, nastat će ledena gromada usporediva s površinom deset puta većom od Zagreba.

Adrian Luckman, koji sudjeluje u projektu MIDAS čiji je cilj pratiti upravo tu pukotinu, rekao je da je ovo najveći pomak od siječnja.

- Kad se jednom odlomi, drastično će promijeniti izgled Antarktike, rekao je za USA Today.

Ledeni grebeni se drže za kopno, ali plutaju u moru, a upravo radi toga odvajanje Larsena C neće uzrokovati povišenje razine mora. Larsen C površinom zauzima oko 50.000 kvadratnih kilometara što je nešto manje od površine Hrvatske.

Slična se promjena dogodila prije 15 godina kad se razlomio Larsen B nakon čega se brojnim ledenjacima ubrzala putanja te još uvijek plutaju brže nego prije.

An oblique view of a massive rift in the Antarctic Peninsula's Larsen C ice shelf is shown in this November 10, 2016 photo taken by scientists on NASA's IceBridge mission in Antarctica.  Courtesy John Sonntag/NASA/Handout via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. - RTS151SA
REUTERS
Pukotina Larsen C, Antarktika

Iz projekta MIDAS ističu da ovo što se događa sada u konačnici nema veze s klimatskim promjenama premda se smatra da su i zatopljavanje oceana i više temperature utjecali na ranija odvajanja ledenih grebena, Larsena A 1995. i Larsena B 2002.

June 1, 2017, A crack in the Larsen C ice shelf in Antarctica, which threatens to spawn one of the biggest icebergs ever seen, has grown a staggering 17km in just one week between May 25 and May 31, moving within 13km of making a clean break. The prospect of a giant iceberg afloat in Antarctica could draw further attention to the threat of climate change at a time when President Donald Trumps is considering whether to exit the Paris climate agreement., Graphic shows the disintegration of the Larsen Ice Shelf.
The credit GRAPHIC NEWS mu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:28