ŽESTOKA KONKURENCIJA

Hrvatski znanstvenik dobio 1,5 mil. eura za istraživanje tumora

 Massimiliano Minocri

Mladi hrvatski znanstvenik dr. Fran Supek iz Instituta za istraživanja u biomedicini (IRB) u Barceloni dobitnik je 1,5 milijuna eura vrijednog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) namijenjenog znanstvenicima na početku samostalne karijere. Fran Supek jedan je od 406 znanstvenika koji su ove godine dobili prestižni projekt u žestokoj konkurenciji od 3085 prijava, što znači da je prolaznost bila 13 posto.

- Europsko istraživačko vijeće osnovano je prije deset godina kako bi poduprlo izvrsnu znanost u Europskoj uniji. Konkretno, ERC omogućuje znanstvenicima dugotrajno, petogodišnje financiranje i time im pruža priliku da razmišljaju dugoročno i istraže ideje koje imaju potencijal voditi do značajnijih otkrića - rekao nam je Fran Supek koji se bavi istraživanjem tumorskih genoma.

Popravak DNK

- U našem laboratoriju proučavat ćemo mutacije koje se mogu pronaći u genomima tumora i pokušat ćemo objasniti što ih uzrokuje. Tako smo primjerice prije mjesec dana u časopisu Cell objavili istraživanje u kojem smo pokazali da se jedan od mehanizama popravka DNK može pretvoriti u čimbenik koji unosi mutacije, umjesto da ih popravlja. Nadamo se dalje istražiti kada i zašto se ovo događa: zasad naše analize sugeriraju da je ovo izrazito čest i važan izvor mutacija - objasnio je Fran Supek. Njegov je plan na ERC-ovu projektu zaposliti četvero ljudi, studenata, tehničara i postdoktoranada, koji će istraživati mutacije pronađene u tumorima.

Fran Supek rođen je 1981. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Zatim je bio znanstveni novak na Institutu “Ruđer Bošković”, gdje je doktorirao na Zavodu za elektroniku, u laboratoriju koji se bavi umjetnom inteligencijom. Od 2011. do kraja 2016. godine Supek je bio postdoktorand u Centru za regulaciju genoma u Barceloni. Od travnja ove godine Fran Supek radi u IRB-u Barcelona gdje vodi Laboratorij za znanost o genomskim podacima.

Stasao na Ruđeru

- IRB Barcelona je utemeljen 2005. godine, a bavi se temeljnim istraživanjima na području znanosti o životu. Budući da medicina budućnosti ovisi o vrhunskim znanstvenim istraživanjima današnjice, IRB Barcelona okuplja interdisciplinarne timove znanstvenika s fokusom na razumijevanje kompleksnosti živih sustava - od genoma, preko stanica do čitavih organizama i njihove interakcije s okolišem - objasnio je Fran Supek koji je do proljeća ove godine bio jednim dijelom zaposlen i na Institutu “Ruđer Bošković”.

- Nažalost, to je zbog administrativnih razloga jer moj status na IRB-u Barcelona nije kompatibilan sa zaposlenjem na dvije institucije. To mi je osobno stvarno žao, ali i dalje surađujem s dvije grupe na Ruđeru. Prvu, moju staru grupu vodi dr. Tomislav Šmuc, a drugu dr. Marijeta Kralj sa Zavoda za molekularnu medicinu. Imamo planove da se te suradnje nastave i prodube u budućnosti te, nadam se, otvore i druge suradnje s istraživačima u Hrvatskoj - istaknuo je Fran Supek.

ŠTO RADI ERC U proteklih deset godina ERC je dodijelio oko 7000 ukupne vrijednosti 12 milijardi eura, a 70 posto završenih projekata dovelo je do otkrića. ERC projekte dosad je dobilo oko 20 hrvatskih znanstvenika, od čega pet oni koji rade u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:53