IVAN NENADIĆ ZA JUTARNJI

ISPOVIJEST NAŠEG MLADOG ZNANSTVENIKA, JEDNE OD NAJVEĆIH ZVIJEZDA KLINIKE MAYO 'Imaju puno tolerancije za moj način rada. Nema me prije 11 sati...'

Discovery’s Edge, magazin Klinike Mayo, nedavno je objavio članak posvećen dr. Ivanu Nenadiću, mladom hrvatskom znanstveniku koji je razvio AMUSE (Attenuation-Measuring Ultrasound Shearwave Elastography), novu neinvazivnu dijagnostičku metodu i alternativu biopsiji kod transplantacije organa.

“Kao dio tima koji je uključivao liječnike znanstvenike, biomedicinske inženjere i studente, dr. Ivan Nenadić primijenio je matematiku kako bi pacijenti prilikom transplantacije o svojem novom organu saznali što više s manje igala”, navodi se u članku pod naslovom “Transplanted Scientist Develops New Transplant Tool” u magazinu koji se bavi najnaprednijim istraživanjima na Klinici Mayo. Riječ je o jednoj od vodećih svjetskih klinika koja godišnje u znanstvena istraživanja ulaže čak 660 milijuna dolara, a zapošljava više od 4500 liječnika i znanstvenika te više od 57.000 medicinskih sestara, tehničara i ostalog medicinskog osoblja.

Srednjoškolska razmjena

- Rođen sam 1983. godine u Sremskoj Mitrovici. Moj je otac bio novinar iz Imotskog koji se školovao u Splitu, Zagrebu i Novom Sadu, a s mojom majkom se oženio 1969. godine. Bio je blag i stoički dalmatinski čovjek, a umro je, nažalost, 1994. godine, kad sam još bio dječak. Bez preispitivanja događaja ranih 1990-ih, moram naglasiti da u to doba nije bilo nimalo ugodno biti Hrvat u Srbiji. U nekim od svojih pjesama Đorđe Balašević je opisao Vojvodinu iz moga ranog djetinjstva, koju su moji roditelji voljeli. Nažalost, toga više nema - rekao je Ivan Nenadić. U dobi od 17 godina, Ivan Nenadić je u sklopu srednjoškolske razmjene otišao u Rochester, gdje je bio smješten u obitelji Wood. Douglas Wood radio je kao kardiolog, internist i medicinski direktor Centra za inovacije Klinike Mayo, a njegova supruga Julia bila je bivša medicinska sestra. Supružnici Wood prihvatili su Ivana kao svog sina. - Medicina me nije zanimala sve dok me obitelj Wood praktički nije posvojila. Počeo sam razumijevati kako je to mnogo više nego riješiti neki medicinski problem - rekao je Nenadić, koji je u SAD-u završio srednju školu.

Prirodni fenomeni

- Na sreću, imao sam dovoljno vremena i za nogomet, a u školi sam bio dobar pa sam dobio stipendiju za koledž. Diplomirao sam 2006. godine na Koledžu Saint Olaf u Northfieldu u Minnesoti, gdje sam studirao matematiku, fiziku i kemiju. Dok sam bio na koledžu, postao sam prilično dobar u primjeni kompleksne matematike na prirodne fenomene. To mi je omogućilo stipendiju u Laboratoriju za magnetsku rezonanciju Klinike Mayo u ljeto 2005. godine, dakle godinu dana prije diplome. Pretpostavljam da sam bio dobar, jer su me odmah nakon diplome primili na svoj doktorski program - prisjetio se Nenadić.

Doktorat je radio kod dr. Jamesa Greenlafa, čiji je Laboratorij za ultrazvuk razvio nove metode procjenjivanja svojstava tijela pomoću ultrazvučnih uređaja velike brzine skeniranja. - Uz obitelj Wood, za sve što sam dosad postigao mnogo dugujem Jimu Greenlafu, ali i Armandu Manduci te Matthewu Urbanu, koji su me poučavali medicinskom oslikavanju. Što je još važnije, imali su mnogo strpljenja s mojim načinom rada. Ne znam je li to povezano s mojim dalmatinskim genima, ali nikad nisam dolazio na sastanke prije 11 sati. Također, nikad nisam propustio nijednu utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije bez obzira što se te utakmice obično igraju kada je kod mene dva ili tri sata u noći - dodao je Nenadić.

Nakon što je 2011. godine doktorirao, dobio je ponudu da na Klinici Mayo ostane najprije kao postdoktorand, zatim kao viši postdoktorand te znanstveni suradnik i docent.

- Relativno rano, u svojim istraživanjima na području elastografije tkiva počeo sam raditi na jednoj teoriji koja bi objasnila sve fenomene vezane uz propagirajuće valove u mekim tkivima. Počeo sam razvijati AMUSE 2011. godine, a sama metoda je razvijena kao teorijski okvir do 2012. godine. Trebale su mi još dvije-tri godine praktičnog rada kako bih osigurao direktnu kliničku primjenu. U tu svrhu 2015. godine dobio sam projekt američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) - rekao je Ivan Nenadić. On je od 2011. do 2015. godine bio zadužen za suradnju Klinike Mayo s poznatim Institutom Langevin u Parizu. U međuvremenu je predao zahtjev za američku zelenu kartu u kategoriji stranca s izvanrednom sposobnošću, što mu je odobreno u roku od mjesec dana. - Nakon što sam dobio zelenu kartu, primljen sam na Medicinski fakultet Mayo, jedan od najprestižnijih u SAD-u. Oni zaprime oko 6000 prijava, a prihvate 50 studenata. Trenutno radim na svojem NIH projektu, završavam udžbenik te sam utemeljio i malu konzultantsku agenciju. U posljednjih 18 mjeseci počeo sam se ranije buditi - rekao je Nenadić u šali.

Zatim je opisao tehnologiju AMUSE.

- AMUSE koristi usredotočenu ultrazvučnu snagu zračenja kako bi se pobudili mali valovi u mekim tkivima poput jetre, slezene, gušterače, miokarda, arterija, mišića, dojki itd. Zatim koristi ultrazvučne snimke za stvaranje videa koji pokazuje širenje valova. Potom mjeri koliko se brzo ti valovi šire i koliko se brzo prigušuju - pojasnio je Nenadić te se osvrnuo na mogućnosti koje pruža metoda AMUSE.

- Najvažniji doprinos AMUSE-a je da procjenjuje razinu fibroze jetre bez potrebe za biopsijom pomoću igle, što povećava rizik infekcije. Biopsijom se, također, ne može pregledati cijela jetra. AMUSE pokriva cijelu jetru u manje od sekunde i pregled je potpuno bezbolan. Također, u preliminarnim smo fazama primjene te metode kod otkrivanja raka gušterače - pojasnio je Nenadić, koji u Hrvatsku dolazi jednom godišnje.

- Dok sam živio u Parizu, dolazio sam u Hrvatsku tri, četiri puta godišnje. Mnoge od mojih američkih prijatelja doveo sam u Hrvatsku. Moja sestra, koja je diplomirala medicinu, živi u Zagrebu, a moja majka u Sremskoj Mitrovici. No, majka često dolazi u Zagreb kod sestre. Moj plan je da u mirovini živim u Dalmaciji, gdje imam mnogo rodbine. Stil života u Dalmaciji odlično se slaže s mojim sklonostima - rekao je Nenadić. Istaknuo je da zasad ne surađuje s hrvatskim stručnjacima.

Razvoj je skup

- Razvoj ove vrste tehnologije vrlo je skup te malo institucija na svijetu ima novac za takva ulaganja. Primjerice, Klinika Mayo ima više MRI skenera od cjelokupne Kanade, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Skandinavije. Naš laboratorij ima operativni proračun od oko 15 milijuna dolara godišnje za grupu od 30 ljudi. Naši sustavi za oslikavanje stoje od 150.000 do 400.000 dolara. No, želio bih dovesti ovamo ljude iz Hrvatske jer naš obrazovni sustav proizvodi vrsne studente koji su dobri u primjeni onoga što znaju - naglasio je Nenadić. Naposljetku, otkrio nam je i svoje planove.

- U iduće dvije godine planiram završiti studij medicine te nastavljam voditi istraživačke projekte u mojem laboratoriju. Želim unaprijediti tehniku AMUSE, posebice njezinu primjenu pri transplantaciji organa. Obično ne planiram dalje od dvije, tri godine jer sam naučio da život može biti nepredvidljiv. Moj je moto da sutrašnje probleme ne rješavam do sutra jer tada možda više i nisu problemi. Također, previše planiranja i razmišljanja o budućnosti može odvratiti od uživanja u sadašnjosti - zaključio je Nenadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:18