RUŽNE RIJEČI

ISTINA O PSOVANJU Kočijaški rječnik ljude čini uvjerljivijima, a za psovače je utvrđeno da imaju viši kvocijent inteligencije od prosjeka

 iStockphoto / Getty Images

Studije su zaključile da psovanje, ovisno o mjestu u rečenicu i pravovremenosti, može povećati učinkovitost i uvjerljivost određene poruke, prenosi Independent.

Studija iz 2006. godine pokazala je da sadržaj političkog govora utječe na one koji ga slušaju kada je umjerena psovka 'kvragu' stavljena na početak ili na kraj političkog govora. No, otkriveno je da psovanje nema utjecaja na kredibilitet govornika.

Slična studija koja je provedena 2014. godine otkrila je da je blogerska objava fiktivnog političara koja sadrži psovke poboljšala mišljenje čitatelja o autoru. Međutim, kada su ispitanici upitani smanjuje li to vjerojatnost da će oni glasati za tog političara, odgovorili su da to nije promijenilo njihovo mišljenje.

Istraživači su pretpostavili da je psovanje prihvatljivije zbog neformalne prirode blogerske objave na internetu.

Na primjer, otkriveno je da korisnici Twittera psuju na internetu 64 posto više nego u svakodnevnom govoru.

Istovremeno je nedavna studija utvrdila da je psovanje znak visoke inteligencije kod osoba pa bi moglo biti istinito da je vjerojatnije da će uvjerljivi ljudi u svoj govor ili pismo ubaciti koju psovku.

Bilo kako bilo, čini se da strast izražena kroz psovke tjera ljude da obrate pozornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23