SEZAM

ISTINSKO ČUDO S BLISKOG ISTOKA Kreće projekt na kojem zdušno zajednički rade Iran i Izrael...

 Sesame / CC

U regiji poznatoj po političkoj nestabilnosti, religijskim i rasnim tenzijama, te konstantnoj prijetnji ratom i nasiljem, priprema se postrojenje koje predstavlja gotovo nevjerojatnu gestu mira i suradnje, piše britanski The Guardian.

U gradu al-Balqa u Jordanu, gradi se Sesame (Sezam), akcelerator čestica na kojem surađuje nemoguća lista država: Iran, Pakistan, Izrael, Turska, Cipar, Egipat, Palestina, Jordan i Bahrein.

Iran i Pakistan uopće ne priznaju postojanje Izraela. Turska ne priznaje Cipar. Diplomatski odnosi između ostalih zemalja daleko su od idiličnih. No, nekako su uspjeli dogovoriti pokretanje zajedničkog projekta.

Iran, primjerice, i dalje sudjeluje, iako su dva znanstvenika koja su surađivala na projektu bili žrtve atentata, za koji se krivi izraelska tajna služba, Mossad.

- Jako dobro surađujemo, to je san, rekao je znanstveni direktor Sezama Giorgio Paolucci.

- Ne znam na koliko mjesta sve ove države imaju predstavnike koji imaju priliku međusobno razgovarati.

Sezam je relativno mali akcelerator čestica. Sa svojih 130 metara promjera pravi je patuljak pored europskog Velikog hadronskog sudarača (LHC), smještenog u 27 kilometara podzemnih tunela ispod Švicarske i Francuske. Unatoč veličini, Sezam će stručnjacima iz regije pružiti brojne prilike za znanstvena istraživanja.

- Postoji toliko mogućih primjena da nas jedino ograničava naša mašta, rekao je Paolucci. - Možete izučavati gotovo bilo što, od izoliranih atoma do ljudi, do svega između.

Sezam je sinkotron, koji ubrzava elektrone duž kružne cijevi na brzine bliske brzini svjetlosti. Pritom nastaje radijacija, koja se filtrira i šalje niz cijevi za zračenje, gdje su smješteni instrumenti za razne eksperimente.

Kada se pokrene, možda već ove jeseni, Sezam će imati tri glavne cijevi - jednu za X-zrake, jednu za infracrvenu svjetlost, i jednu koja će se koristiti za proteinsku kristalografiju.

Zrake će proučavati uzorke tla i zraka, otkrivajući zagađenje, razne stanice i tkiva, te analizirati strukture virusa i bakterija. Paolucci se nada da će se u budućnosti dodati još cijevi - osnovni dizajn može ih podržavati do ukupno 20.

Međunarodni umovi iza Sezama nadaju se kako će postrojenje zaustaviti barem dio odljeva mozgova iz regije, i omogućiti znanstvenicima, bez obzira bili oni iz Izraela ili Irana, da zajedno proučavaju funtamentalne elemente prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:59