ZA ISTRAŽIVANJE TUMORA DOBIO 2,5 MILIJUNA EURA

Ivan Đikić (46) dobio najprestižniju njemačku znanstvenu nagradu: 'Ponosan sam i osobno dirnut'

Za svoja istraživanja tumora nagrađen je svotom od 2,5 milijuna eura što je najveća novčana znanstvena nagrada u svijetu

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dobitnik je najsprestižnije njemačke znanstvene nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2013. godinu, priopćila je Njemačka istraživačka zaklada (DFG) koja dodjeljuje priznanje. Nagrada "Gottfried Wilhelm Leibniz" dodjeljuje se za znanstveni doprinos i služi kao poticaj za daljnja istraživanja. Ivan Đikić nagrađen je za svoja istraživanja tumora, posebice proteina ubikvitina, svotom od 2,5 milijuna eura što je najveća novčana znanstvena nagrada u svijetu.

- Ponosan sam i osobno dirnut. Ova se nagrada rijetko dodjeluje strancima, a ja u Njemačkoj živim i radim svega 10 godina. Kad sam došao u Njemačku, nisam ni u snu pomišljao da bih mogao dobiti takvo priznanje u tako kratkom vremenskom roku. No, sretan sam što je moj znanstveni rad prepoznat na najvišem nivou - rekao nam je Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Buchman Instituta u Frankfurtu.

O velikom priznanju za hrvatskog znanstvenika oglasilo se i Sveučilište Goethe u Frankfurtu.

- Ivan Đikić za mene predstavlja idealnog znanstvenika koji s entuzijazmom i neiscrpnom energijom pristupa znanosti i podučavanju studenata. Osobito mi se sviđa njegova kreativnost, konceptualno razmišljanje i originalna vizija vođenja instituta i projekata u znanosti - izjavio je prof. Werner Mueller-Esterl, predsjednik Sveučilišta Goethe.

Ivan Đikić (46) jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika, a bavi se istraživanjem tumora. Rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Pet godine znanstveno se usavršavao u laboratoriju prof. Josepha Schlessingera, jednog od najcitiranijih znanstvenika današnjice. Od 1997. godine Đikić je radio u Ludwigovom Institutu za istraživanje raka u Švedskoj da bi 2002. godine postao redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Frankfurtu. Od 2009. godine direktor je Buchman Instituta u Frankfurtu u kome trenutno radi oko 150 znanstvenika.

Prof. Đikić dobitnik je niza prestižnih nagrada među kojima se ističu priznanja američkog (AACR) i europskog (EACR) udruženja za rak, nagrade Hans Krebs 2010. te William C. Rose 2013. Član je Leopoldine, njemačke akademije znanosti. Iako više od 20 godinama živi u inozemstvu, Ivan Đikić aktivan je u znanstvenom i javnom životu u domovini. Izvanredni je profesor na Sveučilištu u Splitu te poznati popularizator znanosti u hrvatskoj javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:42