KONTROVERZAN PLAN

JE LI MOGUĆE OŽIVJETI ČOVJEKA ČIJI JE MOZAK MRTAV? Pobuna znanstvenika zbog kontroverznog eksperimenta, voditelj optimističan: 'Imamo dobru šansu!'

 Ranko Šuvar / EPH

Američka biotehnološka tvrtka Bioquark predstavila je planove za oživljavanje osoba kod kojih je nastupila smrt mozga uz pomoć matičnih stanica, javlja portal iflscience.com.

Prošle su godine dobili dozvolu za testiranje svoje metode na 20 pacijenata kod kojih je nastupila smrt mozga u Indiji, no testiranje je otkazano nakon što su indijski regulatori poništili dozvolu.

Sada su najavili novo istraživanje u Južnoj Americi koje bi se trebalo održati u sljedećih nekoliko mjeseci.

U prethodnim istraživanjima, Bioquark je planirao umetnuti matične stanice u gornji dio leđne moždine zajedno s koktelom peptida za koje je poznato da pomažu razvoju neurona. Potom su planirali stimulirati mozak elektrostimulacijom i laserima.

- Kako bismo postigli tako složenu inicijativu, kombiniramo alate biološke regenerativne medicine s drugim medicinskim opcijama koje se koriste za stimulaciju središnjeg živčanog sustava, rekao je Ira Pastor, direktor tvrtke.

- Nadamo se vidjeti rezultate unutar prva dva do tri mjeseca, kazao je.

No, stručnjaci su do sada bili vrlo skeptični prema najavama Bioquarka. Znanstvenici Ariane Lewis i Arthur Caplan s Zdravstvenog centra Langone na Sveučilištu u New Yorku objavili su znanstveni tekst krajem 2016., u kojem su planove Bioquarka proglasili 'upitnim istraživanjem koje graniči s pseudoznanošću'.

- Ovo istraživanje nema nikakve znanstvene temelje, napisali su.

- S obzirom na kompletan nedostatak temelja za ovo testiranje, ono je u najboljem slučaju etički upitno, a u najgorem izrazito neetično, te nikad ne bi bilo dozvoljeno u SAD-u.

No, Pastor na kritike odgovara s velikom dozom optimizma.

- Mislim da imamo dobru šansu. Samo mislim da treba pohvatati sve konce i zaposliti prave ljude i umove, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:55