NAJJEDNOSTAVNIJI ODGOVOR?

JUČER SMO MISLILI DA ISPUNJAVA 68% SVEMIRA, DANAS NISMO SIGURNI POSTOJI LI UOPĆE Novo istraživanje ponudilo odgovor na jedan od najvećih misterija

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Misteriozna 'tamna energija', za koju većina astrofizičara danas vjeruje kako predstavlja čak 68% svemira, možda uopće ne postoji, pokazalo je novo istraživanje američko-mađarskog tima znanstvenika.

Iako ne postoje izravni dokazi postojanja tamne energije, a znanstvenici nemaju niti ideju o mehanizmu koja bi ju mogla uzrokovati, znanstvenici ju prihvaćaju kao ideju jer najbolje opisuje svemir kakvog ga vidimo danas.

Svemir je vjerojatno nastao u Velikom prasku, prije 13,8 milijardi godina, i od tad se širi. Do tog smo zaključka došli kada su znanstvenici otkrili da se galaksije udaljavaju jedna od druge, te da se udaljenije galaksije odmiču brže.

U drugoj polovici 20. stoljeća, otkriveno je da postojeći model svemira ne može objasniti putanje zvijezda unutar galaksija. Rješenje je pronađeno u 'tamnoj materiji', česticama koje nemaju naboj i s 'vidljivom materijom' međudjeluju isključivo putem gravitacijske sile.

No, u devedesetim godinama prošlog stoljeća, znanstvenici su došli do spoznaje da se svemir širi brže nego što bi trebao, s obzirom na naše tadašnje razumijevanje. Predložili su ideju 'tamne energije', koja uzrokuje ubrzano širenje.

Kada su ju pokušali matematički prikazati, dobili su rezultat prema kojem se čak 68% svemira sastoji od tamne energije. Oko 27% svemira sastoji se od tamne materije, a tek 5% od vidljive materije.

Takav omjer sastava univerzuma savršeno se poklapao s izmjerenim podacima, te je postao uvriježen među astrofizičarima i kozmolozima, iako nitko nije znao što bi zapravo bila tamna energija.

U novom istraživanju, student Gabor Racz i profesor Laszlo Dobos došli su na ideju da bi se izmjereni podaci o širenju svemira mogli objasniti i neravnomjernim širenjem, u kojem se različiti dijelovi svemira šire različitim brzinama, dok je vrijednost koju danas smatramo brzinom širenja zapravo samo prosjek.

Racz i Dobos su izradili tri računalna modela i usporedili ih - postojeći prihvaćeni model s tamnom energijom (LCDM), svoj model neravnomjernog širenja (AvERA) i zastarjeli Einstein-de Sitter model.

Pokazali su kako njihov model jednako dobro objašnjava opažene podatke kao i model s tamnom energijom, no ne tvrdi kako se 68% svemira sastoji od nečega što nitko ne razumije što bi moglo biti.

Njihov se model čak pokazao i boljim u objašnjavanju prividne razlike u nekadašnjoj i današnjoj brzini širenja svemira.

Radi se o vrlo zanimljivoj ideji o kojoj će se sigurno mnogo raspravljati, a za očekivati je da će i drugi timovi pokušati izraditi svoje modele. No, još uvijek je prerano reći hoće li novi model zamijeniti ideju postojanja tamne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:17