MINI-ROBOT U TABLETI

Kad se proguta, u tijelu će obavljati razne operacije

S Massachusetts Institute of Technology (MIT) dolazi još jedna zanimljiva ideja - mali robot-pilula koji bi smanjio potrebu invazivnih operacija. Dakle, umjesto da se podvrgnu rezuckanju na stolu, pacijenti bi jednostavno mogli progutati pilulu i tako riješiti problem.

Umjetna inteligencija

Inovativnu ideju osmislili su Daniela Rus, direktorica Laboratorija za kompjutorske znanosti i umjetnu inteligenciju, i njezin tim. Oni su uspjeli izraditi sićušnog robota stiješnjenog u pilulu koji bi se, kada ga pacijent proguta, “otvorio poput origamija”. Kada bi ga pacijent progutao, on bi iznutra rješavao zdravstvena stanja koja inače traže invazivnu operaciju.

- Ideja da progutate nešto što bi moglo popraviti ljudsko tijelo umjesto da ga režete je čudesna - tvrdi Rus.

Robotom-pilulom liječnici bi upravljali pomoću magneta, odnosno navodili bi ga do problematičnog područja u ljudskom tijelu i zapovjedili što da radi. Navodno bi mogao svašta, primjerice odstraniti strana tijela iz želuca ili tretirati unutarnje rane tako da bi na njih lijek stavljao direktno, iznutra, unutar samog tijela.

No, postavlja se logično pitanje što kada obavi posao. Znanstvenici tvrde da nema brige - on je biorazgradiv i probavlja se kao hrana.

Rus nije javno obznanila koliko bi stajalo razvijanje robota-pilule, a kamoli da ga se odobri za primjenu. No, pretpostavlja se da bi materijal za izradu samog robota-pilule stajao oko 100 dolara, dok bi vanjska oprema, potrebna za upravljanje robotom, bila drastično skuplja.

Roboti za kitove

Rus i njezin tim dosad su izveli uspješne testove na silikonskom prototipu želuca, a navodno su zatražili odobrenje da robota-pilulu isprobavaju na svinjama. Daniela Rus je uključena u nekoliko projekata na području robotike, primjerice Bakebota, robota chefa u kuhinji, te Quadrotorsa koji pomažu morskim biolozima.

Na kraju se probavi u želucu kao hrana

Kapsula

Robot u obliku harmonike se umetne u pilulu dugu 2,5 centimetara koja se rastavlja u želucu za jednu do dvije minute

Robot

Nakon otapanja kapsule rastvara se na 3,5 centimetara dužine, 2 centimetra širine i 0,7 centimetara visine

Cijena

Aparati za upravljanje robotom su skupi, ali sama bi pilula s robotom stajala oko 100 dolara

Financiranje

Projekt dobiva sredstva iz Nacionalne zaklade za znanost, ali nisu otkrili koliko je dosad stajao

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:58