NEOČEKIVANI SAVEZNIK

KRAVE BI MOGLE BITI KLJUČNI IGRAČI U BORBI PROTIV HIV-a Istraživanje pokazalo da su ove životinje uspješne u stvarnju antitijela za borbu s virusom

 Emica Elvedji / HANZA MEDIA

Američki istraživači tvrde da je 'nevjerojatno' i 'ludo' koliko su krave uspješne kada se radi o borbi protiv HIV-a, piše BBC.

Smatra se da krave zbog svog kompleksnog i bakterijama bogatog probavnog sustava mogu brzo proizvesti antitijela koja mogu neutralizirati HIV. Ovo je prvo otkriće ovog tipa u području imunizacije.

Borba protiv HIV-a oduvijek je bila teška jer se virus konstantno mutira, a to imunološkom sustavu otežava napadanje virusa. Mali broj pacijenata nekoliko godina nakon inicijalne infekcije razvije antitijela koja su sposobna naširoko neutralizirati one dijelove virusa koji se ne mijenjaju.

Istraživači Međunarodne inicijative za cjepivo protiv AIDS i Istraživački institut Scripps su s ciljem pronalaska cjepiva koje bi naučilo imunološki sustav da pravi takva antitijela pristupili imunizaciji krava.

'Način na koji su krave reagirale nas je zapanjio', rekao je doktor Devin Sok. Tražena antitijela krave su proizvele za samo nekoliko tjedana. 'Sve je izgledalo ludo dobro. Ljudima je potrebno tri do pet godina da razviju takva antitijela. Ovo je jako važno jer to prije nismo uopće uspjeli napraviti. Tko bi rekao da će krave značajno doprinijeti borbi protiv HIV-a.'

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature te pokazuju da su kravlja antitijela u 42 dana uspjela neutralizirati 20 posto sojeva HIV-a. Nakon 381 dana, neutralizirala su 96 posto sojeva.

'Snaga odgovora je na sojeve je uistinu zapanjujuća', rekao je doktor Dennis Burton, jedan od istraživača koji je sudjelovao u projektu. 'Za razliku od ljudskih antitijela, veća je vjerojatnost da će kravlja antitijela imati unikatna obilježja koja će im pomoći u borbi protiv HIV-a.'

Antitijela koja mogu naširoko neutralizirati virus su dugačka i oblikuju kružnice, a to je neobično za ljudska antitijela. Kravlja antitijela su u inherentno duža i zamotanija. Drugim riječima, kravljem imunološkom sustavu lakše je praviti takva antitijela.

Ovo otkriće znači da bi krave u budućnosti mogle biti izvor za proizvodnju učinkovitijih vaginalnih mikrobicida koji bi suzbijali HIV zaraze. Međutim, pravi je cilj razvoj cjepiva koje bi potaknulo ljudski imunološki sustav da proizvodi antitijela koja trenutno ne može tako lako proizvesti.

Američki nacionalni institut za zdravlje rekao je da je ovo otkriće iznimno značajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:32