ROSS 128

MISTERIOZNI SIGNAL OTKRIVEN OKO JEDNE OD NAMA NAJBLIŽIH ZVIJEZDA 'Gotovo je periodičan, ne možemo isključiti mogućnost da se radi o vanzemaljcima!'

Ilustracija: Arecibo teleskop u Puerto Ricu (u krugu); baklja crvenog patuljka
 CC

Astronomi koji rade na radio-teleskopu Arecibo otkrili su misteriozni signal koji se doima kao da dolazi iz smjera zvijezde Ross 128, udaljene samo 11 svjetlosnih godina daleko od Sunca, javlja Tech Insider.

Astrobiolog Abel Mendez sa Sveučilišta u Puerto Ricu, koji radi na Arecibo teleskopu, objasnio je kako je teleskop promatrao zvijezdu deset minuta, te kako je tokom tog vremena otkriven 'gotovo periodični' radio-signal.

- Vrlo je malo vjerojatno da se radi o inteligentnom vanzemaljskom obliku života, ali za sada ne možemo još isključiti tu mogućnost, kazao je Mendez.

Svi periodični signali dosad otkriveni ispostavili su se ili kao prirodni fenomen, ili kao signal sa satelita oko Zemlje koji bi zalutao u vidno polje teleskopa. No, Mendez tvrdi kako do sada nije vidio satelit koji odašilje signale kakvi su otkriveni iz smjera Rossa 128.

Jedna od mogućnosti je da se radi o sunčevoj baklji na površini Rossa 128 - velikoj eksploziji u atmosferi zvijezde koja otpušta masivne količine enrgije, a dio i u spektru radio-valova, koje bi mogao uhvatiti Arecibo.

Dosadašnja proučavanja te zvijezde klasificirala su ju među zvijezde s aktivnim bakljama, premda je ukupna količina aktivnosti vrlo niska. Radi se o zvijezdi tipa M4 - crvenom patuljku koji spada među najmanje zvijezde, sa svega 15% sunčeve mase i 21% promjera Sunca.

Ross 128 je 12. najbliža zvijezda našem Suncu, no toliko je tamna da ju je nemoguće vidjeti golim okom. Kako zvijezde sjaje sve manje što su manje masivne, Ross 128 proizvodi tek 0,036% sunčeve svjetline. Također, radi se o vrlo staroj zvijezdi u čijem se sustavu nalaze jako male količine težih elemenata, pa je izrazito malo vjerojatno da se oko nje nalazi tehnološka civilizacija.

Znanstvenici s Areciba namjeravaju nastaviti proučavati Ross 128 dok ne ustvrde uzrok neobičnog periodičkog signala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:48