VELIKA ODGOVORNOST

NASA TRAŽI OSOBU KOJA ĆE ZEMLJU ŠTITITI OD VANZEMALJACA Vođenje brige o Zemlji, ali i drugim planetima u Svemiru zahtijevat će 'puno putovanja'

 W. Stenzel/NASA / REUTERS

NASA želi na puno radno vrijeme zaposliti osobu koja će Zemlju štititi od vanzemaljske kontaminacije, piše The Independent.

'Službenik za zaštitu planete' trebao bi osigurati da ljudi tijekom boravka u svemiru ne kontaminiraju druge planete i mjesece, ali i da vanzemaljska tvar ne inficira Zemlju.

Službenik za zaštitu planete primao bi godišnju plaću od 187 tisuća dolara s doprinosima.

'Zaštita planeta se bavi izbjegavanjem organske i biološke kontaminacije prilikom ljudskog i robotskog istraživanja svemira', stoji u oglasu za posao.

'NASA ima pravilnike za zaštitu planeta koji vrijede za svemirske misije koje mogu namjerno ili nenamjerno prenijeti organizme i organsku tvar sa Zemlje na te planete i druga solarna tijela i za sve svemirske letjelice koje se koriste za povratak na Zemlju i njezinu biosferu s vanzemaljskom tvari koju treba istraživati.'

Trogodišnji posao - s mogućnošću produženja ugovora na pet - stvoren je kada su Sjedinjene Američke Države 1967. potpisale Svemirsko primirje i obvezale se da će 'proučavati i istraživati Svemir s ciljem izbjegavanja štetne vanzemaljske kontaminacije i promjene Zemljinog okoliša'.

Trenutna zaštitnica Zemlje od vanzemaljske kontaminacije, Catherine Conley, seli u NASA-in ured za sigurnost i osiguravanje misija. Jedino slično radno mjesto postoji u Europskoj svemirskoj agenciji.

Prema primirju iz 1967. godine, svaka svemirska misija mora imati manje od 0,01 posto šanse da će kontaminirati vanzemaljski svijet te se mora osigurati da svaki robot i sonda koji putuju pored nekog svemirskog tijela neće naštetiti tom tijelu.

'Potreban je umjeren oprez', rekla je Conley. 'Ne mora se biti ekstremno strog, a ni ekstremno opušten.'

Novi bi zaposlenik trebao Zemlju štititi od potencijalnih kontaminacija s Marsa, za koji znanstvenici tvrde da je jednom možda bio prekriven vodom i podržavao život.

Zaštitnik Zemlje vjerojatno će tako postati dio NASA-ine ekspedicije na Europu, Jupiterov mjesec. Cilj ove misije teška 2,7 milijardi dolara bit će mapiranje površine mjeseca s ciljem doznavanja može li se na njemu živjeti. Sonda bi se mogla srušiti na mjesec pa je važno u timu imati osobu koja će biti spremna i za takav razvoj događaja.

Posao zaštite Zemlje zahtijevat će puno putovanja, a kandidati moraju imati najmanje godinu dana iskustva na najviše rangiranim poslovima u vladi koji se tiču društvenih djelatnosti i diplomu iz fizike, inženjerstva ili matematike. Osim toga, moraju imati 'napredno znanje' iz zaštite planeta.

Na oglas za posao se mogu prijaviti samo građani i državljani SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:40