MITOLOŠKI GRAD

NOVA SNIMKA IZGUBLJENOG GRADA 'Venecija Tihog oceana' nekad je bio moćno trgovačko sjedište i centar političke moći, a danas je grad duhova usred mora

Nan Madol
 Profimedia, Media Drum World
 

Nova snimka drevnog izgubljenog grada usred Pacifičkog oceana potaknula je još jednom teorije da bi mitološka Atlantida mogla biti stvarna.

Zahvaljujući tehnološkom napretku arheolozi će u potpunosti moći istražiti uništeni grad Nan Madol, piše Daily Mail. Posljednja epizoda serije ‘What on Earth?’, koja se prikazuje na Science Channelu, prikazuje zračne snimke otkrivenog područja.

Grad je prošaran kanalima pod utjecajem plime i oseke i smatra se ‘Venecijom Tihog oceana’.

Voditelj istraživanja Mark McCoy rekao je: ‘Čini se da Nan Madol predstavlja prvo naselje u otočkoj povijesti Pacifika. Ako mene pitate, Nan Madol je na vrhuncu moći bio glavni grad, sjedište političke moći, centar najvažnijih vjerskih običaja i mjesto gdje su se pokapali najvažniji vođe.’

Nan Madol je bio glavni grad otočke dinastije Saudeleur koja je kroz nekoliko stoljeća izgradila kamene strukture i zidove koje još uvijek stoje na 92 umjetna otoka koji služe i kao platforma. Nan Madol bio je sjedište dinastije Saudeleur sve do 1628. godine te se smatra građevinskim i arhitektonskim čudom.

, Image: 347224755, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Nan Madol

Ime grada doslovce znači ‘prostor između’, a odnosi se na kanale kojima su prošarane koraljne platforme. Kako stoji na stranicama Smithsoniana, građevine sadrže oko 750.000 tona crnog kamena te je potpuni misterij kako su micali tolike goleme komade.

Grad je otkriven 1928. godine i uvelike je utjecao na književnika H. P. Lovecrafta koji je priznao da je svoj fiktivni grad R'lyeh iz priče ‘Call of Cthulhu’ temeljio na njemu.

, Image: 345531125, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Nan Madol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:50