OSMI KONTINENT ILI PRETJERIVANJE?

NOVOZELANDSKI GEOLOZI TVRDE DA SU OTKRILI DOSAD NEPOZNATI KONTINENT 'Velik je kao dvije trećine Australije, no gotovo cijeli se nalazi pod vodom!'

Topografija 'Zealandije', koja prikazuje kontinentalnu masu ispod površine oceana
 CC

SYDNEY - Kontinent velik kao dvije trećine Australije pronađen je u jugozapadnom Tihom oceanu, objavili su znanstvenici u časopisu Geološkog društva Amerike.

Kontinent je velik 4,5 milijuna četvornih kilometara, te je 94 posto pod vodom. Iznad mora se nalaze samo njegovi najviši vrhovi, Novi Zeland i Nova Kaledonija.

CC
Topografija 'Zealandije', koja prikazuje kontinentalnu masu ispod površine oceana

"Za nas geologe je dosta frustrirajuće što se tamo nalaze oceani", rekao je Nick Mortimer, geolog s Novog Zelanda.

"Kad bi mogli povući čep i isušiti oceane postalo bi svima jasno da imamo planinske lance i kontinent koji stoji visoko iznad oceanske kore".

Mortimer je bio vodeći autor znanstvenog rada nazvanog "Zealandija: Zemljin skriveni kontinent" u kojem se tvrdi da su nova otkrića potvrdila ono na što se već dugo sumnja.

"Od 20-ih godina prošlog stoljeća se s vremena na vrijeme u geološkim radovima koristi riječ 'kontinentalan' u opisivanju Novog Zelanda, otočja Catham i Nove Kaledonije", otkriva novozelandski geolog.

"Sada mislimo da smo prikupili dovoljno informacija da promijenimo pridjev 'kontinentalan' u imenicu 'kontinent'", tvrdi.

Mortimer naglašava kako su geolozi prošlog stoljeća pronašli granit na subantarktičkom otoku u blizini Novog Zelanda i kamenje na Novoj Kaledoniji koji su bili indikativni za kontinentalnu geologiju.

Ako znanstvena zajednica prihvati ovo otkriće, kartografi će na buduće karte vjerojatno morati dodati osmi kontinent.

Vjeruje se da se Zealandija odvojila od Australije prije oko 80 milijuna godina, te je potonula kao rezultat raspada superkontinenta poznatog kao Gondwana.

Što je zapravo kontinent?

Kontinent je, poput planeta, dogovoreni pojam koji ima više različitih definicija. 'Kontinent' nije prirodno svojstvo nekog područja, već naziv koji dajemo većim dijelovima kopnenih masa na temelju proizvoljnih kriterija, koji mogu biti geografski, geološki ili povijesno-politički.

Danas je priznato sedam kontinenata - Sjeverna i Južna Amerika, Europa, Azija, Afrika, Australija i Antarktika, no ta je brojka prvenstveno posljedica tradicionalnog pogleda koji je mješavina kulture, geografije i geologije.

Kada bi gledali samo velike, neprekinute kopnene površine, imali bi tri kontinenta - Ameriku, Afroeuroaziju i Australiju. Kada bi gledali kulturološki, imali bi i Bliski istok i Indiju. Kada bi, poput geologa, gledali tektonske ploče, vidjeli bi ukupno 15 ploča koje prekrivaju površinu Zemlje, među njima i Filipinsku ploču, Karipsku ploču, Indijsku ploču i Arapsku ploču, dok se na Sjevernoameričkoj ploči nalazi i cijeli sjeveroistok Azije, pola Japana i pola Islanda.

CC
Najvećih 15 tektonskih ploča

Novi prijedlog novozelandskih geologa, kako god argumentiran bio, ignorira činjenicu da se Novi Zeland nalazi na dvije tektonske ploče - Australijskoj i Pacifičkoj, da je mala kopnena površina u odnosu na druge kontinente, te da nema političkih ni kulturnih razloga za biti proglašen kontinentom.

Zanimljivo je da, prema važećim međunarodnim zakonima, definicije kontinenta određuju prava eksploatacije prirodnih bogatstva ispod površine mora, pa bi proglašenjem Novog Zelanda kontinentom ta država iznenadno dobila pravo pristupa znatnim zalihama nafte i plina na Paficiku. Iako se o novom kontinentu još nisu oglasili geolozi ni geografi van Novog zelanda, teško je vjerovati da će novozelandska inicijativa uroditi plodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:03