ZNANSTVENICI ZAPANJENI

OTKRIVENO NOVO NAJVEĆE VULKANSKO PODRUČJE NA ZEMLJI Stotinu vulkana skriva se na neočekivanom mjestu, a ako se probude dignut će razinu oceana

Zapadna Antarktika
 Profimedia, robertharding

Znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh otkrili su najveće vulkansko područje na Zemlji, a nalazi se dva kilometra ispod površine ledene kore koja pokriva zapadnu Antarktiku.

Kad bi jedan od tih vulkana eruptirao, to bi moglo dodatno destabilizirati ledeni pokrov, već sada načet globalnim zatopljenjem. Znanstvenici su se koristili radarom koji "vidi" kroz led, i na koncu su se zapanjili brojkom vulkana koje su pronašli: čak 91 do sada nepoznat vulkan, uz 47 otkrivenih u prijašnjim istraživanjima prošlog stoljeća. Ovaj pronalazak zasjenjuje vulkansko područje istočne Afrike, gdje se nalaze poznati vulkani Nyiragongo, Kilimanjaro, Longonot i ostali aktivni vulkani.

Novootkriveni vulkani visoki su od stotinu metara do 3.850 metara. Svi su prekriveni ledom, koji u ovom području leži u slojevima debelim više od 4 kilometra. Stručnjak za glečere Robert Bingham, jedan od autora studije, ukazao je u Guardianu na zabrinjavajući trend: "Većina vulkanizma koji se događa u svijetu trenutno je u regijama koje su tek nedavno izgubile svoj ledeni pokrov, nakon kraja zadnjeg ledenog doba. U ta se mjesta ubrajaju Island i Aljaska."

"Prema teoriji, to se događa jer bez ledenih plahti na njima javlja se opuštanje pritiska vulkana na tom području i oni postaju aktivniji", objasnio je Bingham. Ukoliko dođe do erupcije, vulkani bi mogli otopiti led koji bi iscurio u ocean i povisio razinu mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:29