'PRINCIP JEDNE MINUTE'

POBIJEDITE LIJENOST Jednostavna japanska metoda pomoći će vam da se napokon pokrenete

 Getty Images
Živite li i vi po principu: 'Ne ostavljaj za sutra ono što možeš ostaviti za prekosutra!' Ako je vaš odgovor 'da', ovo je tekst za vas.

Svakome se dogodi za ne napravi ono što je naumio iz čiste lijenosti. Zadatke odgađamo unedogled: obavit ćemo to sutra, ako ne sutra onda prekosutra sigurno, ili bar sljedeći tjedan.

Ponekad na i uspije da se pokrenemo, no već nakon minimalnog truda, kažemo sami sebi da smo napravili dovoljno i odustanemo pe namjeru da započnemo sasvim nov život odgodimo za neko drugo vrijeme.

Zašto se to uvijek tako dogodi? Odgovor je jasan. Želimo previše stvari obaviti prebrzo; brzo se zasitimo novih odgovornosti; teško je osloboditi se starih navika i pokušati nešto novo.

Kaizen ili 'princip jedne minute'

U japanskoj kulturi postoji tzv. Kaizen, 'princip jedne minute' koji vodi do vlastitog napretka. Osnova ove metode je ideja da osoba treba vježbati raditi nešto samo jednu minuti svaki dan. To doista nikome ne bi trebalo predstavljati problem. Čak se i najveće lijenčine mogu prisiliti raditi nešto tako kratko vrijeme. Ako ste neke stvari mogli odgađati jer niste mogli tijekom dana odvojiti sat vremena ili više, 60 slobodnih sekundi zacijelo imate.

Bez obzira radi li se o sklekovima, čitanju knjige ili učenju stranog jezika, na ovaj način zadatak pred vama neće vam se činiti teškim, već ugodnim i zabavnim. Poduzimajući male korake, steći ćete naviku koja će vas malo pomalo dovesti do željenog cilja.

Važno je prevladati manjak povjerenja u sebe i vlastite sposobnosti i iskusiti osjećaj uspjeha. Kad vas inspiriraju takvi osjećaji, postupno ćete povećavati vrijeme provedeno u nekoj aktivnosti i lakše obavljati željeni zadatak. Jedna minuta pretvorit će se u dvije, dvije minute u 20 minuta, 20 minuta u sat vremena.

Kaizen metoda temelji se na dva principa – 'kai' (promjena i 'zen' (mudrost). Osmislio ju je Masaaki Imai koji smatra da se ova filozofija može primijeniti na sve aspekte života.

Ljudima koji su odrasli u zapadnjačkoj kulturi, ova se metoda može činiti neučinkovitom, no to je zbog toga što zapadnjaci pretpostavljaju da ostvarenju nekog cilja mora prethoditi silan trud. No takav način pristupanja problemima iscrpljuje i ne donosi sigurne rezultate. S druge strane KaizEn je metoda primjenjiva u baš svim aspektima života te se često koristi u kompanijama kako bi se povećala učinkovitost njihovih zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:42