BOG ILI VJETAR?

Simulacija dokazala: rascjep mora poput Mojsijeva je moguć!

Vjetar je zaista u stanju pomaknuti vodu tako da otvori prolaz kroz nju, tvrde znanstvenici

ZAGREB - Je li moguće da se dogodi takvo čudo i da se Crveno more rascijepi kao što ga je, prema Bibliji, rascijepio Mojsije dok je predvodio bijeg Izraelaca? Gledajući vjerničkim očima - apsolutno moguće. Što, međutim, misli znanost? Znanost, nakon tolikih godina negiranja čuda, misli da je čudo ipak bilo moguće.

Muljeviti most

- Da, takvo ‘čudo’ je moguće - tvrdi Carl Drews iz američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Coloradu (NCAR).

Proces razdvajanja mora, pojašnjava Drews, moguće je pojmiti uz pomoć principa dinamike fluida - vjetar je zaista u stanju pomaknuti vodu tako da otvori prolaz kroz nju. To treba promatrati u okvirima zakona fizike. Nakon što vjetar oslabi, voda se vraća u prijašnje stanje.

Kompjutorske simulacije američkih znanstvenika predstavljene su u novom broju časopisa Plos One. One dopuštaju mogućnost da kretanje vjetrova na jednom mjestu stvori most muljevitih površina preko kojega je, primjerice, Mojsije sa sljedbenicima umakao Egipćanima.

Prolaz otvoren četiri sata

Konkretna kompjutorska simulacija biblijskog egzodusa sugerira da je snažan istočni vjetar puhao brzinom od 100 km na sat, puhao je cijelu noć, nekih 12 sati, te je potisnuo vodu po svemu sudeći na lokaciji na kojoj se u to vrijeme rijeka Nil ulijevala u Crveno more. Prolaz kroz Crveno more mogao je biti otvoren oko 4 sata, dovoljno da Mojsije s Izraelcima nađe spas na suprotnoj obali. Čim je vjetar oslabio, vode su ponovno nabujale, taman da se u njima udave faraonske horde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:09