DNO OCEANA

STRAVIČNO ZAGAĐENJE OTKRIVENO NA NAJUDALJENIJEM MJESTU NA ZEMLJI 'Pronašli smo ga u svim uzorcima, na svim dubinama, u svim vrstama!'

Ilustracija
 Profimedia, Allpix Press

Znanstvenici su pronašli nevjerojatne količine toksičnog zagađenja na najudaljenijem mjestu na Zemlji - dnu 10 kilometara duboke Marijanske brazde u Pacifičkom oceanu, javlja Guardian.

Maleni rakovi koji žive na dnu brazde, uhvaćeni uz pomoć robotske podmornice, u svojim organizmima imaju čak 50 puta više toksičnih kemikalija od rakova koji preživljavaju u teško zagađenim rijekama u Kini.

- Još uvijek mislimo da su oceanske dubine udaljeno, netaknuto područje, sigurne od utjecaja ljudske ruke, no naše je istraživanje pokazalo kako, nažalost, to uopće nije istina, rekao je voditelj istraživanja Alan Jamieson sa Sveučilišta u Newcastleu.

- Činjenica da smo našli toliko visoke razine zagađenja pokazuje koliko dugoročni i razarajuči utjecaj čovječanstvo ima na ovaj planet, kazao je Jamieson.

Jamieson i njegov tim mjerili su dvije vrste toksičnih industrijskih kemikalija koje su zabranjene krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no koje nisu razgradive u okološu, nazvane 'izdržljivim organskim zagađivačima' (Persistent Organic Pollutants - POPs).

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Ecology and Evolution, pokazalo je kako se POPs nalaze i u najdubljim predjelima oceana, u truplima mrtvih morskih životinja i na površini komadića plastike.

Jamieson je objasnio kako nije iznenađen da su pronašli POPs-ove na dnu oceana.

- Jednom kad zarvše u brazdama, nemaju više gdje otići. Iznenađenje je koliko je visoka razina zagađenja - tolika zasićenost životinja je nezabilježena, rekao je.

Tolika razina jedne vrste POPs-a, polikloriranih bifenila (PCB), zabilježena je još jedino u Zaljevu Suruga u Japanu, mjestu koje je svjetski poznato kao crna točka zagađenja. Otkrivena je visoka razina i u životinja u brazdi Kermadec, 7.000 kilometara daleko od Marijanske brazde.

- Zagađenje je sveprisutno, pronašli smo ga u svim uzorcima, u svim vrstama, na svim dubinama, u obje brazde, stoji u zaključcima istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23