ŠOK U ZNANSTVENOJ ZAJEDNICI

Trumpov tim za rat protiv znanosti

 REUTERS
Pojedinačno gledano, Trumpova su imenovanja alarmantna. No, kada ih gledamo kao cjelinu, onda možemo vidjeti da su dio većeg nastojanja da se potkopa institucija znanosti i liši njezine uloge u javno-političkoj raspravi

Dirljivi govor Meryl Streep na dodjeli Zlatnog globusa, u kome se obrušila na nedopustivo ponašanje Donalda Trumpa prema novinaru s invaliditetom, još je jednom potvrdio kako je Hollywood “u ratu s izabranim američkim predsjednikom”. No, u sjeni toga medijski eksponiranog sukoba, odvija se i pravi rat znanstvenika s Trumpom. Svojim antiznanstvenim izjavama tijekom predsjedničke kampanje u kojima je globalno zagrijavanje nazvao “kineskom podvalom s ciljem da se naškodi američkoj industriji” te najavio da će se SAD povući iz Pariškog klimatskog sporazuma, Trump je još prije pola godine digao na noge američku i svjetsku znanstvenu zajednicu.

“Posljedice ‘Parexita’ po globalnu zajednicu bile bi teške i dugotrajne, i po naš planet i po vjerodostojnost SAD-a”, upozorilo je tada gotovo 400 uglednih svjetskih znanstvenika među kojima i legendarni Stephen Hawking. Kada je početkom jeseni 2016. godine to pismo objavljeno, Trump je bio tek bizarni republikanski predsjednički kandidat kome ankete javnog mnijenja nisu davale velike šanse u odnosu na demokratsku protukandidatkinju Hillary Clinton. No, dva mjeseca kasnije Trump je uvjerljivo pobijedio, pa je početkom prosinca prošle godine više od 2300 američkih znanstvenika, među kojima i 22 dobitnika Nobelove nagrade, poslalo novo otvoreno pismo Donaldu Trumpu i američkom Kongresu zahtijevajući “čvrsto pridržavanje visokih standarda znanstvenog integriteta i neovisnosti u odgovoru na aktualne i nastupajuće prijetnje na području javnog zdravlja i zaštite okoliša”.

Protiv činjenica

Istini za volju, američki su znanstvenici već i ranije imali problema s predsjednicima iz redova republikanaca, zbog čega ne treba ići daleko u prošlost. Dovoljno je osvrnuti se na osam godina predsjednikovanja Georgea W. Busha koji je 2001. godine odlučio da SAD neće prihvatiti restrikcije u emisiji stakleničkih plinova, pravdajući to “nesigurnošću znanstvenih spoznaja o globalnom zagrijavanju”. Antiznanstveni stav niza konzervativnih američkih predsjednika bio je i tema knjige “Republikanski rat protiv znanosti” poznatog znanstvenog publicista Chrisa Mooneyja. U knjizi objavljenoj prije desetak godina, prema kojoj je snimljen i dokumentarni film, Mooney iznosi kako je s usponom i sazrijevanjem konzervativnog pokreta u SAD-u rasla i tendencija prema zanemarivanju znanstvenih činjenica i metoda.

- No, nisu svi republikanci bili antiznanstveno nastrojeni. Teddy Roosevelt bio je prvi veliki pobornik zaštite okoliša. Dwight Eisenhower, pak, bio je prvi predsjednik koji je spoznao da Bijela kuća treba znanstvenog savjetnika. Mnogi su znanstvenici čak i prvog predsjednika Busha smatrali prijateljem - zapisao je Chris Mooney. On je u svojoj knjizi istaknuo kako je Bush mlađi u svom antiznanstvenom pristupu nadmašio i Ronalda Reagana, neupitnu ikonu konzervativizma. - Kada se osvrnete na Reaganovu eru, možete jasno uočiti neke sličnosti. Onda su bile kisele kiše, danas je globalno zagrijavanje; nekad kreacionizam, sada inteligentni dizajn; prije ratovi zvijezda, a kod Busha proturaketna obrana. No, čak i u vrijeme Reagana mnogi rudimenti profesionalizma bili su netaknuti - istaknuo je Mooney. Naveo je primjer C. Everetta Koopa, direktora Savezne uprave za zdravstvo u Reaganovo doba. - On se borio protiv kršćanskih konzervativaca, iako je bio jedan od njih. No, bio je istodobno i liječnik koji je želio da se govori o kondomima i AIDS-u te drugim stvarima koje nisu odgovarale Bijeloj kući. No, Koop je bio osoba velikog znanstvenog integriteta, a ja mislim da takvih osoba nema u Bushovoj administraciji - dodao je Mooney.

Uznemirujuće izjave

No, već prve najave Donalda Trumpa o izboru suradnika, među kojima dominiraju poricatelji klimatskih promjena i kršćanski fundamentalisti koji ne priznaju evoluciju, ukazuju da bi izabrani američki predsjednik svojom antiznanstvenošću mogao uvelike nadmašiti i Georgea W. Busha. Tako je već krajem studenoga 2016. godine Trump za svoga ključnog savjetnika izabrao Stevea Bannona (63), bivšeg izvršnog direktora Breitbart News Networka. Riječ je o desničarskom informativnom portalu koji je tijekom predsjedničke kampanje zdušno podržavao Trumpa, ali i objavio niz antiznanstvenih tekstova o klimatskim promjenama. U tim se tekstovima tvrdilo kako je globalno zagrijavanje prestalo prošle godine, iako je 2016. jedna od najtoplijih godina otkad se mjeri temperatura zraka.

No, Bannon nije jedini propagandist u novoj administraciji, jer je na čelo tranzicijskog tima koji vodi Američku agenciju za zaštitu okoliša (EPA) postavio klimatskog skeptika Myrona Ebella (63). Trump je, inače, tijekom kampanje obećao da će ukinuti EPA-u, ali je naposljetku ublažio stav i najavio da će fokus agencije u njegovom predsjedničkom mandatu biti “čist zrak i čista, pitka voda za sve Amerikance”. No, Ebell se čini krajnje problematičnim izborom jer je čelni čovjek organizacije Cooler Heads Coalition koja negira znanstvenu metodologiju.

NASA-ine znanstvenike posebno su uznemirile izjave Boba Walkera (75), koji je tijekom predsjedničke kampanje savjetovao Trumpa o svemirskim istraživanjima. Walker se krajem prošle godine razmetao izjavama u medijima u kojima je najavio ukidanje sredstava za NASA-in program Zemljina monitoringa te njihovo preusmjeravanje za istraživanje svemira. U realnosti to bi značilo ukidanje NASA-ina istraživanja temperature, leda, oblaka i drugih klimatskih fenomena. Inače, NASA-ina mreža satelita pruža dragocjene podatke o klimatskim promjenama.

Tijekom predsjedničke kampanje Donald Trump nekoliko se puta sreo s protivnicima cijepljenja, a na svome je Twitteru napisao kako “zdrava, mala djeca idu liječniku gdje dobivaju mnoga cjepiva što dovodi do autizma”. Prije nekoliko dana Trump se u New Yorku sreo s odvjetnikom Robertom F. Kennedyjem Jr., kojem je navodno ponudio da vodi predsjednički panel koji će recenzirati sigurnost cjepiva u SAD-u. Robert F. Kennedy Jr. (62) izdanak je slavne obitelji Kennedy (ubijeni predsjednik J. F. Kennedy mu je bio stric, a ubijeni predsjednički kandidat Robert Kennedy otac), ali i istaknuti aktivist u borbi protiv cijepljenja djece. Vijest o mogućem Kennedyjevom angažmanu osnažila je strahove obiteljskih liječnika, pedijatara i javnih zdravstvenih djelatnika. “Cijepljenje je najznačajnija medicinska inovacija našeg doba... Cjepiva su sigurna. Cjepiva su učinkovita. Cjepiva spašavaju živote”, kaže se među ostalim u priopćenju Američke pedijatrijske akademije.

Udar na obrazovanje

Naposljetku, Trumpova administracija ima mogućnost potkopati znanost i putem obrazovanja. Mnogi su stručnjaci za obrazovanje u SAD-u izrazili bojazan zbog Trumpove odluke da na mjesto ministrice obrazovanja postavi Betsy DeVos, fundamentalističku kršćanku iza koje je duga povijest borbe protiv znanstvenih činjenica. Betsy DeVos (59) potječe iz obitelji čije se bogatstvo procjenjuje na više od pet milijardi dolara, a poznata je kao izdašna donatorica niza “pro-life” centara u kojima se žene zastrašuje rizicima pobačaja. Sa suprugom Dickom, Betsy DeVos članica je Kršćanske reformističke crkve u Sjevernoj Americi, male protestantske denominacije koja vjeruje da bi “sve znanstvene teorije trebale biti predmet Svetog pisma”. Iako Betsy DeVos nije javno govorila o pitanjima kao evolucija ili Veliki prasak, poznato je da je njezin suprug proponent inteligentnog dizajna.

- Pojedinačno gledano, Trumpova su imenovanja alarmantna. No, kada ih gledamo kao cjelinu, onda možemo vidjeti da su dio većeg nastojanja da se potkopa institucija znanosti i liši njezine uloge u javno-političkoj raspravi - ustvrdio je u članku “Trumpov rat protiv znanosti” u New York Timesu, kozmolog prof. Lawrence M. Krauss s Državnog sveučilišta Arizona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:30