'STAJAT ĆE ODMAH PORED VISKIJA'

VOLITE MALO POPITI, ALI NE PODNOSITE MAMURLUK? Sveučilišni profesor tvrdi: 'Izmislio sam nešto što će uskoro zamijeniti alkohol!'

 Danijel Soldo / HANZA MEDIA
Novo piće, poznato kao 'alcosynth', diznajnirano je da imitira pozivitne učinke alkohola, a da ne uzrokuje suhoću u ustima, mučninu i glavobolju

Otkrivena je nova vrsta sintetičkog alkohola koja bi mogla omogućiti ljudima da uživaju u pozitivnim učincima nekoliko čašica, bez neželjenog mamurluka koji obično uslijedi, piše Independent.

Novo piće, poznato kao 'alcosynth', dizajnirano je da imitira pozitivne učinke alkohola bez negativnih posljedica kao što su suhoća u ustima, mučnima i glavobolja, tvrdi njegov stvoritelj profesor David Nutt.

Profesor na Imperijalnom koledžu i bivši savjetnik vlade po pitanju droga rekao je za Independent da je patentirao oko 90 različitih alcosynth spojeva. Nutt tvrdi da alcosynth djeluje nekoliko sati, slično kao i obični alkohol te dodaje da su on i njegov tim uspjeli ograničiti učinak konzumacije puno alcosynth. 'Bilo bi efektivno nemoguće napiti se', objašnjava Nutt. 'Smatramo da bi učinak doživio vrhunac nakon četiri ili pet pića. Ne bi se moglo postići jači učinak od toga. To bi bio maksimum.'

Dva se takva spoja trenutno rigorozno testiraju za široku upotrebu, rekao je Nutt te je dodao da se nada da će do 2050. godine alcosynth u potpunosti zamijeniti normalni alkohol.

'Bit će na policama odmah pored viskija i džina. Stavljat će vam alcosynth u koktele i moći ćete uživati u njima bez da štetite svojoj jetri i srcu. Odlično funkcionira u mojitosima, a mogu čak ići u čista pića kao što je Tom Collins', rekao je Nutt.

Istraživanjem supstanci koje na mozak utječu na sličan način kao alkohol, Nutt i njegov time su uspjeli dizajnirati drogu koja nije otrovna i koja imitira pozitivne učinke alkohola.

'Znamo puno o tome što alkohol radi mozgu, u posljednjih 30 godina se puno toga doznalo', dodao je Nutt. 'Znam na koje dijelove mozga alkohol utječe pozitivno pa ih možemo replicirati. Uz to, ako ne dodirujemo loše dijelove, neće biti loših učinaka.'

Pobornici alcosyntha vjeruju da bi mogao biti odličan za javno zdravstvo budući da bi se njegovom upotrebom mogao smanjiti broj oboljelih od bolesti koje se vežu uz konzumaciju alkohola. 'Industrija alkoholnih pića zna da će alkohol do 2050. nestati. Oni se na to pripremaju već 10 godina, no ne žuri im se u svijet bez običnog alkohola jer dobro zarađuju', objašnjava Nutt.

Međutim, skupoća istraživanja alcosyntha mogla bi značiti da će puno vremena proći prije nego će biti dostupan ljubiteljima pića. Neil Williams iz Britanskog udruženja piva i pubova rekao je da je alcosynth nepotreban budući da je na druge načine moguće izbjeći mamurluk. 'Pivo nema toliko snagu kao žestoka pića. Svi bismo trebali u alkoholu uživati umjereno', rekao je Williams te je dodao da bi morao doznati više o alcosynthu prije nego što bi ga poželio probati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:18