POTVRDA

VOLITE RAZGOVARATI SAMI SA SOBOM? Znanstvenici potvrdili - ne samo da niste ludi, već si pomažete!

 Profimedia, Alamy
Jezik nam omogućava alat pomoću kojega se distanciramo od naših vlastitih iskustava i objektivnije prihvaćamo svijet

Ako razgovarate sami sa sobom, ne samo da niste “ludi”, nego si radite uslugu, piše New York Times. Znanstvenici su, naime, dokazali da takva čašica razgovora pozitivno utječe na naše ponašanje i razmišljanje.

Kad razgovaramo sami sa sobom, stvari instantno sagledavamo na objektivniji način. No, bitno je i kako razgovaramo - koristimo li se motivacijskim ili instrukcijskim govorom te u kojem se licu obraćamo sami sebi, objasnio je Ethan Kross, profesor psihologije na Sveučilištu Michigan.

Ti možeš

Primjerice, košarkaši brže prosljeđuju loptu kad se naglas motiviraju, donosi jedno istraživanje, a u drugom su osobe koje su razgovarale same sa sobom, ali u sebi, osjećale manju anksioznost kad su se sebi obraćale u drugom ili trećem licu - “ti to možeš” ili “Ivana to može” - nego u prvom licu, “ja to mogu”. Njihovu izvedbu su boljom ocijenili i njihovi kolege. Poanta je u principu samodistanciranja, a Kross navodi primjer uobičajene situacije kako bi dočarao o čemu je riječ.

- Sjetite se vremena kad ste s prijateljem ili voljenom osobom razgovarali o nekom problemu. Kao autsajder, bilo je relativno lako savjetovati ih oko tih problema. Jedan od ključnih razloga jest to što nismo toliko uvučeni u te probleme i možemo jasno razmišljati jer imamo distancu od tog iskustva - objašnjava Kross.

Objektivizacija

Dakle, ako se sami sebi obraćamo u drugom ili trećem licu umjesto u prvom, to nam pomaže da situaciju sagledamo iz logične, objektivne perspektive i odmaknemo se od emocionalne, pristrane komponente.

Instrukcijski razgovor sa sobom može povećati kognitivne sposobnosti prilikom obavljanja zadataka. Kvaka je u tzv. hipotezi feedbacka, povratne informacije, potkrijepljene istraživanjem. Ispitanicima su dali zadatak da pronađu fotografiju banane među 20 drugih slika. Oni koji su naglas rekli “banana” prije nego što su je počeli tražiti, bili su brži i točniji. Motivacijska čašica razgovora je najbolja u zadacima koji iziskuju brzinu i snagu, primjerice u sportu, a instrukcija kad su potrebni fokus, strategija i tehnika, primjerice za sastavljanje namještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:27