DISCIPLINSKI POSTUPAK

20 POSTO MANJA PLAĆA BAHATOM POLICAJCU Kažnjen načelnik koji je pred sinom postrojio policajce

Merćepov je sin iz automobila policajcima pokazao srednji prst psujući im 'majku pandursku'. Dvojica od njih, Jozo Kamber i Ivica Gudelj Velaga, sjeli su u automobil i pojurili za njim, te ga je Kamber, nakon što su ga uspjeli zaustaviti, pljusnuo

Na prijedlog Zorana Petričevića, načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, proveden je disciplinski postupak protiv Ivana Merćepa, zapovjednika Postaje aerodromske policije Resnik. Disciplinski postupak protiv policijskog djelatnika PP Sinj Joze Kambera, koji je navodno ošamario Mećepova 20-godišnjeg sina, provest će se tek 10. rujna ove godine.

U prijavi koju je Prvostupanjskom disciplinskom sudu MUP-a podnio načelnik PU SD Zoran Petričević, na teret im se stavlja da su “počinili teške povrede službene dužnosti opisane u čl. 96. Zakona o policiji kao nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije“.

Merćep je 9. srpnja na Prvostupanjskom disciplinskom sudu MUP-a nepravomoćno disciplinski kažnjen s 20 posto manjom plaćom u iduća dva mjeseca. Nemoguće je bilo službeno doznati što je bio Merćepov krimen. Zna se samo da su se u predstavci protiv njega požalili policijski djelatnici, a sporan je bio događaj od 24. veljače 2013. godine, oko 18 sati, u Dugopolju kad je Merćep, prema njihovim riječima, postrojio policijske službenike koji su bili angažirani na osiguranju utakmice Hajduk − Dinamo.

'POSTROJIO NAS JE I REKAO SINU DA POKAŽE TKO GA JE PLJUSNUO NA POLJUDU' Policajci razotkrili bahati čin zapovjednika

To je učinio kako bi njegov 21-godišnji sin prepoznao policajaca koji ga je pljusnuo. Merćepov je sin, naime, nešto ranije toga dana, vozeći se iz smjera Šestanovca, pokazao srednji prst policajcima koji su bili na punktu psujući im “majku pandursku”.

Dvojica od njih, Jozo Kamber i Ivica Gudelj Velaga, sjeli su u automobil i pojurili za njim, te ga je Kamber, nakon što su ga uspjeli zaustaviti, pljusnuo. Ivan Merćep je u medijima, nakon što je “Slobodna Dalmacija” otkrila ovu priču, rekao da nije postrojio policajce niti se na ikakav način iživljavao, a službenu predstavku na Merćepovo ponašanje PU splitsko-dalmatinskoj nisu podnijeli postrojeni policajci, ali jest Merćepov sin koji se žalio na postupanje očevih kolega.

Postrojeni su policajci, nakon što su vidjeli da javnost nije ni informirana o tom događaju, zbog Merćepova ponašanja podnijeli predstavku MUP-u, koja je potom proslijeđena Ravnateljstvu policije. Tek nakon što je priča prodrla u medije, tog su se problema ozbiljno latili i u PU splitsko-dalmatinskoj, te je četiri i pol mjeseca nakon tog događaja u Dugopolju počelo disciplinsko sudovanje.

Sve do sada su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske tvrdili da su zaprimili samo predstavku Merćepova sina, ali ne i Merćepovu, što je faktografski točno. No, nije teško zaključiti da je do Merćepova discipliniranja došlo ne inicijativom iz Splita, nego zaobilaznim putem preko Zagreba, gdje su i upućene predstavke protiv njega. Merćep je nakon spornog događaja navodno pokušao utjecati na policajca PP Omiš Ivicu Gudelja Velagu, koji je bio svjedok kad je njegov kolega Kamber pljusnuo Merćepa juniora.

Za težu povredu službene dužnosti mogu se izreći kazne od smanjenja plaće od 20 posto na rok od mjesec dana do šest mjeseci, zaustavljanje promicanja u zvanju od dvije do četiri godine, zaustavljanje napredovanja u službi u trajanju od dvije do četiri godine, uvjetna kazna prestanka državne službe i prestanak državne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 02:16