PROCES ZA UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA

GDJE SU NESTALI DOSJEI IZ ARHIVA? Svjedok Bože Vukušić na suđenju Perkoviću i Mustaču

 POOL / CROPIX

Na Visokom zemaljskom sudu u Muenchenu nastavlja se suđenje bivšim šefovima jugoslavenskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu kod Muenchena.

Na današnjoj raspravi nastavljeno je ispitivanje Bože Vukušića, hrvatskog publiciste koji se godinama bavi tajnim službama bivše države, posebno likvidacijama hrvatskih emigranata u aranžmanu Udbe o čemu je objavio i nekoliko knjiga. Vukušićevo svjedočenje predviđeno je i za naredna dva dana.

U prvom dijelu svog iskaza, koji je počeo davati u siječnju, Vukušić je uglavnom odgovarao na pitanja, prvenstveno Perkovićeve i Mustačeve obrane, koja su mahom bila usmjerena na rušenje njegove vjerodostojnosti. Međutim, obrana do sada nije uspjela dobiti ništa što njemačkom sudu već nije bilo poznato, počevši od činjenice da je Vukušić u Njemačkoj bio osuđen za poticanje na ubojstvo, pa do kaznenog progona u Hrvatskoj za umiješanost u otmicu bivših udbaša početkom 90-tih za što je u međuvremenu pravomoćno oslobođen.

I danas je ispitivanje nastavljeno u sličnom tonu. Obrana je kroz niz pitanja pokušavala osporiti vjerodostojnost, zakonitost i objektivnost Vukušićeva rada 90-tih godina u saborskoj Komisiji za utvrđivanje žrtava rata i poraća. Pogotovo mu je pokušala pripisati poricanje holokausta, jer je u izvješću te komisije iz 1999. godine zabilježeno stradanje tek 331 pripadnika židovske zajednice u Drugom svjetskom ratu.

Vukušić je pojasnio da se on u sklopu svog rada nije uopće bavio žrtvama rata, nego samo poraća, konkretno ubojstvima političkih emigranata u inozemstvu. Upravo o toj temi izradio je izvješće koje je postalo sastavni dio kompletnog izvješća cijele Komisije.

-Moram reći da je odjel koji je utvrđivao žrtve rata dao zadatak Slavku Goldsteinu da u ime židovske zajednice prikupi i preda podatke o stradalim Židovima. Međutim, on to nije učinio - izjavio je Vukušić distancirajući se pritom od bilo kakvog poricanja holokausta i napominjući da se o tom dijelu izvješća nije imao prilike ni izjasniti niti o njemu glasovati.

Ispričao je kako je svoje izvješće o ubojstvima u inozemstvu napravio na temelju dosjea Službe državne sigurnosti u Zagrebu, Sarajevu i Mostaru u koje je dobio uvid te na temelju razgovora s bivšim visokorangiranim obavještajcima.

- Dosjei koje sam dobivao, kako sam mogao zaključiti, bili su pročišćeni, a nekih, posebno onih vezanih za likvidirane emigrante poput Brune Bušića, nije bilo. Rečeno mi je da su uništeni. Tadašnji šef arhive Jan Gabriš rekao mi je da ne postoje ni dosjei Stjepana Đurekovića, njegova sina Damira i supruge Gizele. Godinama kasnije saznao sam da Đurekovićev dosje ipak postoji - naglasio je Vukušić.

Obrana je kao svjedoka predložila Slavka Goldsteina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:05