ABA LIGA

VUKOVI PROIGRALI Cibona uhvatila zalet i bez problema se obračunala sa nemoćnim Szolnokijem

 Ronald Goršić/CROPIX

U današnjem susretu 3. kola regionalne košarkaške ABA lige Cibona je na domaćem terenu pobijedila mađarski Szolnoki sa 87-63.

U svojoj najboljoj utakmici ove sezone Cibona je bez problema upisala bodove protiv Szolnokija i tako stigla na diobu drugog mjesta nakon tri kola. Uglavnom, tamo gdje želi biti i kad se cijela liga otpetlja.

Popravci u obrani i napadu, koji su inicirani uoči Olimpije, i sada su funkcionirali, a Szolnoki, ruku na srce, nije ni bio ozbiljna prijetnja. Vukovi su bili čvršći, energičniji, trkački moćniji, igrački bolji.

Andrija Žižić ponovo je bio ključan čovjek Cibone u otvaranju. U prvom je poluvremenu ubacio 11 poena i dodao devet skokova, što je bilo previše za nade mađarske momčadi. Doduše, za takav mu je učinak uvelike pomogao Jerel Blassingame, kojemu je lopta puno više u rukama od utakmice protiv Olimpije, puno više kreira, a tu dolazi na naplatu i Žižićeva kvaliteta.

Szolnoki se koliko-toliko držao u utakmici dok je Nenad Aščerić na parketu imao uvodnu postavu, u kojoj je Peter Lorant stvarao određene probleme Dariju Šariću. Međutim, ono što Aščerić nije dobio svojim izmjenama, to je dobio Neven Spahija, kojemu je ponovo dobru dionicu pružio Marko Jagodić-Kuridža s klupe.

Bila je to utakmica u kojoj je Spahija mogao u rotaciju vratiti i Martina Junakovića kao zamjenskog playa. Jer Szolnoki, koji se očito puno bolje snalazi u svojoj dvorani nego u gostima, to je dopuštao. Junaković je odigrao bolje nego protiv Cedevite, a Cibona je u 17. minuti imala i 33:21. Međutim, nešto skokova u napadu Mađara, prije svega Martona Badera, uz tehničku pogrešku Spahije, jer su dva puta dva različita suca donijela oprečne odluke, vratila su Szolnoki na 33:28 u u 18. minuti.

Ipak, da Cibona ode čista i u velikoj prednosti na odmor, potrudio se Dario Šarić s tri minijature te Matt Janning, koji napokon strpao tricu. Šarić je u tom razdoblju zabio na isteku vremena u stilu Dirka Nowitzkog, opalio je blokadu i poslao u kontru Rozića asistom bez gledanja. Vukovi su imali 42:28 za miran nastavak.

A tu se mnogo toga nije promijenilo, Cibona je bolje branila, bolje trčala, a Szolnoki, kad više nije išlo, pokušao je spustiti petorku, Lorant je odigrao na “petici”, Oliver na “četvorci”, ali ni tu nije bilo sreće za gosta.

Do svršetka je i Matt Janning ušao u poene. I Planiniću je krenulo, što je važno za sve ono što slijedi, a Marin Rozić je iskoristio trkačku večer Cibone i slabu trkačku noć u povratku u obranu Mađara.

Konačno, Spahija je stigao i odmoriti svoje nositelje, prije svih Andriju Žižića, Jerela Blassingamea, ali i D.J. Strawberryja, dok Davor Kus nije ulazio u igru. Već u srijedu starta Eurokup, Vukovi dočekuju Le Mans, a u ritmu od dvije ozbiljne utakmice tjedno, uz putovanja, trebat će sačuvati svježinu. I trebat će pri tome pobjeđivati jer ova je Cibona sastavljena za to.

Subota:



Zadar - Cedevita 66-73

Krka - Partizan 60-52

MZT - Budućnost 78-71

Crvena zvezda - Radnički 88-51

Nedjelja:

Široki - Olimpija 60-58

Mega Vizura - Igokea 77-91

Cibona - Szolnoki 87-63

TABLICA:

1. Cedevita 3 3-0 6

2. Crvena zvezda 3 2-1 5

3. Cibona 3 2-1 5

4. Partizan 3 2-1 5

5. MZT 3 2-1 5

6. Radnički 3 2-1 5

7. Krka 3 2-1 5

8. Široki 3 2-1 5

9. Budućnost 3 1-2 4

10. Igokea 3 1-2 4

11. Zadar 3 1-2 4

12. Szolnoki 3 1-2 4

13. Mega Vizura 3 0-3 3

14. Olimpija 3 0-3 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:54