ŽALI SE NA ZDRAVLJE

Novi Mladićev show: 'Ja ovo ne mogu izdržati. Bolje da idem u pritvor umrijeti, nego da slušam budalaštine NATO propagande'

Mladić se ne želi odreći prava na sudjelovanje u suđenju kako bi primio liječničku pomoć
 AP Photo/Toussaint Kluiters, Pool

DEN HAAG - Optuženi srpski general Ratko Mladić danas se požalio sucima Haškog suda kako se ‘vrlo loše osjeća’, i zatražio je da ga se prebaci u bolnicu na liječenje, javlja srpski B92.

Nakon što ga je predsjedavajući sudac Alphonse Orie pitao znači li to da se želi vratiti u pritvor i da se odriče prava da bude prisutan na suđenju, Mladić je ipak odlučio ostati u sudnici.

Nakon pauze u suđenju, obrana je prenijela sudskom vijeću kako se Mladić ne osjeća dobro, i kako se želi vratiti u pritvor i prileći.

- Ja se zdravstveno osjećam vrlo loše, i meni treba bolnica i liječenje, rekao je Mladić Orieju.

- Oslabio sam u zadnjih 10-15 dana, nemam apetit... Ja ovo ne mogu izdržati. Bolje da idem tamo leći, umrijeti, nego da ovdje slušam budalaštine NATO propagande.

Nakon što ga je Orie ponovno pitao znači li to da se odriče prava na sudjelovanje u suđenju, kako bi proces mogao biti nastavljen u njegovom odsustvu, Mladić je uzvratio:

- Ja ću pokušati sjediti ovdje u ovoj stolici, pa makar u njoj i umro... Ne odričem se prava da se do zadnjeg trenutka branim od NATO laži i vašeg nazovi suda. Vi niste sud, vi ste korumpirana grupa...

Nakon kraćih konzultacija s odvjednicima, Mladić je ipak odlučio ostati u sudnici.

Mladić se od početka suđenja više puta u sudnici žalio na visok krvni tlak i da se ne osjeća dobro, ali je, prema riječima suca Orieja, liječničkim pregledima ustanovljeno kako ne postoji bolest koja bi ga spriječila u sudjelovanju u procesu, prenosi B92.

Mladić, bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske, je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam općina u Bosni, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje UN-ovih promatrača kao taoca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:32