NISU MU ŠTETILI

OMRAŽENI KRALJ GRBAVAC IMAO JE CRVE U CRIJEVIMA Otkriće znanstvenika na grobu Richarda III.

LONDON - Ne samo da je Richard III. bio jedan od najomraženijih engleskih kraljeva, istraživači su otkrili kako je vrlo vjerojatno bio inficiran parazitskim crvima, koji narastu I do deset centimetara, piše AP.

FOTO: RAZOTKRIVENA TAJNA STARA PET STOLJEĆA Kostur pronađen na parkiralištu doista pripada engleskom kralju Richardu III.!

Istraživači su iskopali kostrur Richarda III ispod parkirališta u Leicasteru prošle godine, a sad su objavili pronalazak jajašaca crva u području njegove zdjelice. Nije bilo jajašaca u području lubanje te su pronađeni tek tragovi u tlu oko kostura.

Prema riječima stručnjaka, teško da su mu paraziti štetili u svakodnevnom životu. “Vjerojatno je imao dovoljno hrane I za njih I za sebe. Ovo je prvi put da nailazimo na engleskog monarha inficiranog ovakvim parazitima, izjavio je Piers Mitchell, professor bilogije I antropologije sa Cambridgea.

No svrgnuti monarh morao je osječati tegobe zbog infekcije, koja, kažu stručnjaci, obično započne jedenjem kontaminirane hrane. Vjeruje se da njegovi liječnici nisu povezali tegobe s crvima I da su mu preporučili niz drugih tretmana uključujući puštanje krvi. Mitchell sumnja da su crvi pogoršali deformaciju kralježnice koju je imao – u drami Williama Shakespeara opisan je kao grbavac koji je ubio dvojicu nećaka kako bi došao do prijestolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:41