SPEKTAKULARNA VJEŽBA

FOTO ‘HRVATSKI SU VOJNICI UVJEŽBANI KAO IGRAČI BARCELONE ILI REALA’ Ministar Kotromanović o HV-u

'Sve što mi kažu stručnjaci i što sam vidio bilo je jako dobro,' komentirao je predsjenik Josipović
 Robert Fajt / CROPIX

SLUNJ - Taktička vježba na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" s bojevim gađanjem "Spremnost 13", u kojoj je prikazana uvježbanost postrojbi u brzoj i učinkovitoj provedbi obrambenih i napadnih borbenih djelovanja kroz višerodovsko djelovanje s američkim zračnim snagama, hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom oduševila je predsjednika Ivu Josipovića, ministra obrane Antu Kotromanovića i te načelnika Glavnog stožera OS RH Dragu Lovrića.

FOTO: 'HRVATSKA VOJNA INDUSTRIJA MOŽE NAPRAVITI ODLIČNE REZULTATE' Josipović i Kotromanović na vojnoj vježbi

- Akcije je odlično planirana, organizirana i provedena. Pokazala je da je Hrvatska vojska, zajedno sa saveznicima, u ovom slučaju s pripadnicima američkih oružanih snaga, odlično pripremljena i dobro opremljena. Školska ocjena je "5 plus". Nisam stručnjak, ali sve što mi kažu stručnjaci i što sam vidio bilo je jako dobro - komentirao je predsjenik Josipović.

Ministar Kotromanović bio je još zadovoljniji, te je hrvatske vojnike usporedio s nogometašima Barcelone i Reala.

- Mi imamo raščlambu nakon svakog djelovanja, to ćemo napraviti i nakon ove vježbe, vidjet ćemo što eventualno treba popraviti, ali u svakom slučaju vježba je bila odlično izvedena, vidjeli smo sve elemente, od pješaštva do zračne potpore, i to je bilo dosta dobro. General Lovrić i ja vodili smo puno ovakvih vježbi, imamo iskustva, zadovoljan sam s ovim što sam vidio, a vidjeli smo udarnu moć, uvježbanost, napad iz zraka, oklopnih snaga. To je malo komplicirano za one koji ne znaju. Usporedio bih to s momčadi Barcelone ili Reala. Za one koji nisu treneri to na terenu izgleda vrlo komplicirano, jer izgleda da svi trče za loptom. Ovdje se to jasno vidi: dobra uvježbanost, pripremljenost, motiviranost. Težimo da naši vojnici budu moćni i to je naša poruka: "Nikog se ne bojimo". - kazao je ministar Kotromanović.

FOTO: SPEKTAKULARNA VJEŽBA HRVATSKE VOJSKE U višegranskoj akciji 'ŠTIT 13' sudjelovali svi rodovi OSRH

- Oružane snage sve zadaće koje provode provode savršeno i zbog toga sam ponosan na pripadnike oružanih snaga. Vi znate da sudjelujemo u međunarodnim misijama i vojnim operacijama već skoro 15 godina, dobivamo pohvala od svih članica NATO-a, imamo sposobnost da uvježbavamo druge, sudjelujemo s drugima u provedbi operacija, ali i da branimo vlastiti nacionalni prostor - rekao je general Lovrić.

Osim tenkova i oklopnih vozila u vježbi su sudjelovala dva lovca "MIG21", jedan višenamjenski helikopter"171Sh" te dva američka lovca "F-16" koji su se digli iz njihove baze u Avianu.

Predsjednik je komentirao i situaciju u našim zračnim snagama, odnosno remont MIG-ova koji se priprema.

- Svi bismo željeli da imamo najbolje i najmodernije, ali situacija nije takva da dopušta najbolja rješenja, prema tome imat ćemo optimalna rješenja, ovog trenutka to je obnova postojećih jedinica - rekao je predsjednik Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:20