ZRAKOPLOVSTVO NEMOĆNO

ZAKON ZABRANIO RATOVANJE U slučaju terorističkog napada avionom ili brodom, vojska može samo - prijaviti slučaj!

Problem članka Zakona je puno dublji. Ovako formuliran u potpunosti onemogućava djelovanje Ratnog zrakoplovstva i Ratne mornarice

Scenarij prvi. U zračni prostor Hrvatske ulazi borbeni avion. S Plesa se dižu dva borbena lovca koji ga presreću, a piloti od pilota tog aviona traže da kaže tko je i koja mu je ruta. On to odbija i nastavlja s letom. Hrvatski piloti traže da se spusti. On i dalje šuti i usmjerava avion prema Predsjedničkim dvorima. Hrvatskim pilotima namjera je jasna. Ali... Umjesto da traže naredbu da ga sruše, hrvatski migovi ga samo prate i nijemo gledaju kako ispaljuje rakete u Ured predsjednika, okreće se, povećava brzinu i za koju minutu je izvan granica.

Scenarij drugi. U hrvatske vode ulazi naoružani brod. Obalna straža s brodom “Vukovar” kod Visa presreće brod i traži da stane, no brod nastavlja rutom. Iznenada iz svojih raketnih lansera ispaljuje rakete prema radarskom položaju na Humu. Posada javlja zapovjedništvu o incidentu i pušta brod da ode.

Zvuči nadrealno? Strani borbeni avion ili brod ugrožavaju državni suverenitet, a hrvatsko zrakoplovstvo i mornarica ne reagiraju! Da, nažalost, tako je. A za to su podjednako krivi u Ministarstvu obrane , Vladi i Saboru. Svi oni su odobrili i izglasali članak 57 Zakona o obrani koji doslovno kaže: “Uporaba Oružanih snaga u situacijama koje zahtijevaju borbeno djelovanje protiv zrakoplova ili plovila koji narušavaju suverenitet Republike Hrvatske i nacionalnu sigurnost uređuje se posebnim zakonom”. Taj posebni Zakon nije donešen, a pitanje je hoće li ikada i biti. Njime bi se, naime, trebao urediti sustav zapovijedanja u slučaju terorističkog napada. Odnosno, tko u državi izdaje zapovijed da se sruši civilni avion pun putnika ili potopi brod koji je jasna teroristička prijetnja.

No, problem članka Zakona je puno dublji. Ovako formuliran u potpunosti onemogućava djelovanje Ratnog zrakoplovstva i Ratne mornarice. U članku zakona, naime, ne piše da se odredba odnosi na civilne zrakoplove i plovila, već da je riječ o svim zrakoplovima i plovilima. Dakle, i o vojnim! Ovakvom formulacijom Vlada i Sabor su onemogućili Oružane snage da brane suverenitet zemlje pa čak i u slučaju vojnog napada! Dok se ne donese taj Zakon, oni ne smiju djelovati. Dapače, zakonodavac od dijela Oružanih snaga eksplicitno traži da krši odredbu iz članka 7 Ustava Republike Hrvatske u kojem stoji da “Oružane snage Republike Hrvatske štite njezin suverenitet i neovisnost te brane njezinu teritorijalnu cjelovitost”.

Zakon o obrani vojnicima, pak, nalaže da čekaju donošenje nekog novog Zakona, a do tada neka krše Ustav i mirno gledaju narušavanje suvereniteta države. Doduše, ne baš svi vojnici. Navedeni članak ne ograničava pripadnike Kopnene vojske u obrani suvereniteta. Oni smiju ganjati strane vojnike ili teroriste po Hrvatskoj kad se iskrcaju iz brodova ili spuste padobranima. A piloti i mornari? Oni će gasiti požare, prevoziti unesrećene planinare avanturiste i loviti ribokradice. Dok ne dobe dozvolu za ratovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:50