NACISTIČKO BLAGO

GURLITT NE ŽELI VRATITI SLIKE 'Cilj mog života je da ih sačuvam'

Predsjednik središnjeg Vijeća njemačkih Židova Dieter Graumann protivi se odluci suda da se dio umjetnina i «muenchenske kolekcije» vrate Corneliusu Gurlittu. Podsjetimo kako je prije nekih 20-tak dana pukla afera da je u nekom neuglednom stanu u Muenchenu pronađena kolekcija od 1400 slika, vrijednih preko dvije milijarde dolara, koje su tijekom svoje vladavine i u Drugom svjetskom ratu nacisti oteli od Židova.

Ta se informacija držala gotovo 18 mjeseci u tajnosti , što je kod predstavnika židovskih organizacija već izazvalo nelagodu i sumnju u nečasne namjere.

Kako piše Suddeutsche Zeitung, nakon odluke da dio umjetnina može ostati u vlasništvu Gurlitta, čije je otac Hildebrant, « špekulant umjetnina» tijekom nacističke vladavine ostavio sebi vrijedna djela, od kojih se za neke mislilo da su zauvijek nestala, podigla se velika prašina jer židovske udruge traže da se pronađu nasljednici zakonitih vlasnika otetih slika te im se one vrate.

- Ako se već 18 mjeseci to skrivalo, onda ni sada nema smila donositi odluke na prečac i vraćati slike Gurlittu, kazao je Graumann.

No, sud u gradu Augsburgu donio je odluku da se Gurlittu vrati oko 400 slika za koje je, navodno, utvrđeno da nisu oteta Židovima u vrijeme nacizma. Prema izjavama nekih ekpsrata takvih je radova čak 970 od pronađenih 1406.

Sam Cornelius Gurlitt je kazao kako on dragovoljno ne želi vratiti ni jednu sliku jer su one nasljedstvo od njegova oca.

- Ja nisam nabavio ni jednu sliku, a cilj mog života je da ih sačuvam, kazao je Gurlitt mlađi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:20