MINISTAR OBRANE KOTROMANOVIĆ ZA JUTARNJI

Redatelj filma 'Broj 55' režirat će mimohod u Zagrebu?

Krešo Dolenčić sigurno ne dolazi u obzir. Odluku ćemo donijeti već sljedeći tjedan, rekao je ministar
 CROPIX

Nakon što se državni vrh konačno dogovorio o načinu obilježavanja 20 godina operacije Oluja, jučer se i službeno krenulo u pripremu vojnog mimohoda u Zagrebu. Na sjednici Vlade osnovan je Odbor za organizaciju i provedbu središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Predsjednik Odbora je ministar obrane Ante Kotromanović, a uz njega su u Odboru načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić, predstavnik Sabora, Ureda predsjednice Republike, Ureda predsjednika Vlade, MUP-a, Ministarstva branitelja te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U političkom natezanju potrošena su dva mjeseca i ministar obrane je svjestan da je dva mjeseca jako malo vremena za pripremu takvog događaja i da će sve trebati raditi jako brzo.

Prema njegovim riječima, u sljedećih nekoliko dana bit će odabran redatelj mimohoda.

‘Zatekli ste me’

- Želio bih da to bude neka osoba mlađe generacije. Krešo Dolenčić sigurno ne dolazi u obzir. Razgovarat ću s ministrom kulture, ali meni se osobno sviđa redatelj filma ‘Broj 55’, Kristijan Milić. Ali vidjet ćemo. Odluku ćemo donijeti već sljedeći tjedan - rekao je Kotromanović.

Kristijan Milić, redatelj ratnog filma “Broj 55” koji je dobio osam Zlatnih arena u Puli, bio je iznenađen kad smo ga informirali da je Kotromanovićev izbor za mimohod.

- Zatekli ste me, nikad nisam radio ništa slično. Nitko me još nije kontaktirao u vezi s tim. Ali moguće da bih i prihvatio takvu ponudu, morao bih, naravno, proučiti sve gabarite. U svakom slučaju, drago mi je da me se ministar Kotromanović sjetio i da mu se sviđa moj film ‘Broj 55’, to je svakako kompliment - rekao je Kristijan Milić.

Nove odore

Ministar nam je u svakom slučaju potvrdio kako je namjera da se na mimohodu javnosti prvi put pokažu nove odore Hrvatske vojske i samohodna haubica PzH 2000 kupljena od Njemačke. Haubice su još u Njemačkoj i treba vidjeti je li ih moguće dovesti. S odorama je stvar kompliciranija. Naime, još su u testnoj fazi i još nije donesena formalna odluka o izboru, a bez toga ne može početi ni njihovo šivanje. MORH s dobavljačem ima višegodišnji ugovor o nabavi odora u sklopu kojeg će biti realizirana nabava.

U ovom trenutku nije poznato koliko bi vojnika moglo biti odjeveno u nove odore na mimohodu.

Kotromanovićeva je želja da se do mimohoda s Austrijom dogovori povratak MiG-a21 kojim je Rudolf Perešin otišao iz JNA kako bi bio pokazan na paradi.

O tome je prošlog tjedna Kotromanović razgovarao s autrijskim kolegom. Vremena je malo, a Kotromanović je Austriji u zamjenu za Perešinov avion spreman ponuditi jedan otpisani MiG iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Članice NATO-a

Plan je da u mimohodu sudjeluju i vojnici drugih članica NATO-a. Nakon što se odluči hoće li biti jedan ili dva ešalona stranih vojnika, kontaktirat će se saveznička zapovjedništva kako bi odvojili dio vojnika za mimohod. Sa SAD-om treba dogovoriti i sudjelovanje nekoliko borbenih aviona F16 i helikoptera Blackhawk. Kako doznajemo, Češka je još prije ponudila sudjelovanje tri borbena aviona Gripen.

Prema sadašnjim planovima, u mimohodu bi sudjelovalo oko 3000 pripadnika raznih postrojbi, 200-300 raznih vozila, oko 30 zrakoplova te 6 brodova koji bi plovili Bračkim kanalom. Trošak mimohoda procjenjuje se na iznos između 10 i 16 milijuna kuna.

Kako doznajemo, na proslavi Oluje 5. kolovoza u Kninu ne bi bili postrojeni pripadnici Oružanih snaga nego bi se ispred predsjednice postrojili branitelji sa svojim ratnim zastavama, a svečanost bi nadletio jedan borbeni avion MiG-21.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:05