NOBELOVA NAGRADA ZA MIR

Čelnici Europske unije: 'Ova nagrada je priznanje napora svih europskih naroda da prevladaju rat i podjele!'

 AP Photo/Carolyn Kaster

BRUXELLES - Europski čelnici u petak su pozdravili dodjelu Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji zbog njezine povijesne uloge, ističući da su počašćeni i ganuti te da to nije nagrada samo za europske institucije nego za sve građane Unije.

Prvi je priopćenjem reagirao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. "Velika je čast da je Europska unija ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Nobelova nagrada je za sve građane EU-a. Mi u Europskom parlamentu duboko smo ganuti. Europska unija je ujedinila kontinent mirnim sredstvima, ujedinila je zaklete neprijatelje. Taj povijesni čin ponovnog ujedinjenja s pravom je prepoznat", rekao je Schulz.

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR Ove godine dodijeljena je Europskoj uniji!

Schulz ističe da nekoliko zemalja svojom slobodnom voljom pregovara o ulasku u EU, što pokazuje da je ona i dalje magnet za stabilnost, prosperitet i demokraciju.

"EU-ova načela i vrijednosti pomirenja mogu poslužiti kao nadahnuće za ostale regije u svijetu. Od Balkana do Kavkaza, EU služi kao svjetionik za demokraciju i pomirenje", kaže Schulz.

Predsjednik Europskog vijeća i predsjednik Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso objavili su zajedničko priopćenje, navodeći da je riječ o "iznimnoj časti".

"Nagrada je najveće moguće priznanje dubokih političkih motiva koji stoji iza naše Unije: jedinstvenog napora svih europskih zemalja da prevladaju rat i podjele i oblikuju kontinent mira i prosperiteta. To nije nagrada samo za insititucije koje utjelovljuju zajednički interes, nego za 500 milijuna građana koji žive u našoj Uniji", kaže se u zajedničkoj izjavi Van Rompuya i Barrosa.

Na Nobelovoj nagradi čestitao je i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"Europska unija je igrala vitalnu ulogu u liječenju povijesnih rana i u promicanju mira, pomirenju i suradnji diljem Europe. Pridonijela je napretku u pitanjima slobode, demokracije i ljudskih prava diljem kontinenta i izvan njega", kaže Fogh Rasmussen.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade pojasnio je da je "Europska unija zaslužila nagradu za svoju povijesnu ulogu u ujedinjenju kontinenta, te za ulogu u širenju stabilnosti na bivše komunističke države nakon pada Berlinskog zida 1989.".

"EU i njezini prethodnici doprinose već šest desetljeća promidžbi mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi", rekao je u Oslu predsjednik norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland.

Nagrada vrijedna 1,2 milijuna dolara bit će dodijeljena u Oslu 10. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:00