NOVI SKANDAL

BRAZIL TRAŽI OČITOVANJE SAD-A ZBOG ŠPIJUNIRANJA Edward Snowden im odao informaciju

 AFP PHOTO/Jefferson Bernardes

Brazil traži službeno očitovanje američkih vlasti o informaciji da je vlada SAD-a putem prgrama agencije NSA špijunirala brazilsku vladu. Naime, novinar Glenn Greenwald ustvrdio je za brazilsku TV Globo kako mu je tu informaciju dao Edward Snowden, američki zviždač koji je prvi putem Wikileaksa objavio podatke o američkoj špijunaži u inzoemstvu.

Navodno se NSA infiltrirala u komunikaciju pomoćnika predsjednice Dilme Rousseff, a došla je i do prepiske između brazilskih dužnosnika I meksičkog predsjednika.

Zanimljivo je i da su američki špijuni imali uvid u to koje internetske stranice posjećuje meksička predsjednica te da su pomno pratili što radi trenutni predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto prije nego što je izabran.

Prema riječima Greenwalda, postoji dokument iz lipnja 2012. koji otkriva kako su Amerikanci dobro znali sadržaj e-mailova kasnije izabranog meksičkog predsjednika. Riječ je o novinaru koji je prvi objavio dokumente do kojih je došao Edward Snowden.

Njegov partner David Miranda zaustavljen je u zračnoj luci Heathrow i zadržan na ispitivanju koje je trajalo devet sati. Taj potez britanskih vlasti izazvao je oštre reakcije, a Greenwald tvrdi kako je posrijedi ‘zastrašivanje svih uključenih u otkrivanje dokumenata oko NSA i špijunskog programa SAD-a, ali I Britanije u svijetu.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:52