VOJNA OPREMA

BORBA PROTIV VANDALIZMA Njemačke željeznice bespilotnim letjelicama protiv grafita

BERLIN - U borbi protiv vandalizma njemačke željeznice odlučile su slijediti primjer vojske i opremiti se minijaturnim bespilotnim letjelicama koje bi trebale otkrivati autore grafita, objavili su u ponedjeljak njemački mediji.

Po uzoru na bespilotne letjelice koje se koriste u ratu, minijaturni helikopteri njemačkih željeznica trebali bi otkrivati i snimati autore grafita, potvrdio je glasnogovornik željeznica, a prenosi televizijska mreža n-tv. Infracrvena kamera instalirana na letjelici otkrivala bi pokrete na tlu, a uz pomoć posebne tehnologije bilježili bi se svi podatci koji bi se na sudu upotrijebili protiv počinitelja.

Jedna takva minijaturna letjelica stoji oko 60.000 eura, a opremljena baterijom može letjeti više od 80 minuta na visini od 150 metara. Za letjelicu bi se brinuli pilot na tlu i operater koji sprema snimke.

Zbog obveze zaštite podataka, minijaturne letjelice operirat će samo na području u vlasništvu željeznica, a ispitivanje njihovih mogućnosti bit će idućih tjedana, rekao je glasnogovornik.

"Moramo pronaći nove načine u borbi protiv grafita", izjavio je šef sigurnosnog odjela njemačkih željeznica Gerd Neubeck.

Njemačke su željeznice samo prošle godine zbog grafita imale štetu od 7,6 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:18