BEZ PROSVJEDA I PETICIJA

Vojvodina uvela spolni odgoj: Vidjeli su što se događa u Hrvatskoj i odlučili se za pilot-projekt

Prošloga tjedna u 10 srednjih škola počeo je ‘Zdravsveni odgoj o reproduktivnom zdravlju’, a iduće godine mogao bi krenuti u svim školama, ali kao izborni predmet
 Ronald Goršić / CROPIX

Ono što ne može Hrvatska, može Vojvodina. Prošlog su tjedna škole u Vojvodini uvele seksualni odgoj: u deset škola širom Vojvodine počeo je pilot-projekt “Zdravstvenog odgoja o reproduktivnom zdravlju”. Bez prosvjeda, peticija i prijetnji ispisivanjem djece iz škole.

Poučeni hrvatskim iskustvom, odlučili smo se za postupni pristup, objašnjava za Jutarnji list vojvođanska ministrica Marinika Čobanu, koja je na čelu pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu. Godinu dana su se pripremali, angažirali stručnjake raznih vrsta, ali zdravstveni odgoj ne uvode kao obavezni, kako je to kod nas pokušao ministar Željko Jovanović, nego kao pilot-projekt izvannastavne edukacije u deset vojvođanskih srednjih škola, pet gimnazija i pet strukovnih škola. Ako iskustva budu dobra, iduće bi ga godine slušali svi vojvođanski srednjoškolci u 45 općina i gradova Vojvodine, ali opet ne kao obavezan predmet.

Jovanović: 'Roditelji, nemate pravo držati djecu u neznanju'

- Dobro smo se pripremili, i osim što smo pripremili udžbenik i educirali predavače, anketirali smo sve učenike i sve roditelje. I od 1200 đaka samo jedan se izjasnio protiv ovog predmeta. On je jedini koji ga ne sluša - rekla je ministrica Marinika Čobanu u telefonskom razgovoru nakon što je obišla školu u Bečeju, jednu od deset u kojima je prvi put počela takva nastava. Jako je velik interes i đaka i njihovih roditelja, ističe, pa su se u njihovu slučaju, za razliku od Hrvatske, bunili oni koji ostaju izvan pilot-projekta.

Zdravstveni odgoj dodan je redovnoj školskoj satnici. Svaki od izabranih razreda imat će po dva sata zdravstvenog odgoja svaki drugi tjedan. Ako se isključe učenici medicinskih škola, deset posto učenika u Vojvodini od ove je godine obuhvaćeno novom edukacijom.

Interaktivna nastava

Nastava nije klasična, nego se trudi biti što više interaktivna, kroz radionice i razgovore. Kako je namijenjena mladima u pubertetu, na koje roditelji imaju sve manji utjecaj kako se oni sve više okreću vršnjacima i internetu, za nastavnike su uzeli tek nešto starije mladiće i djevojke, studente završnih godina studija medicine i psihologije. Njih 20 izabrano je na natječaju, a nakon toga su prošli intenzivnu obuku.

U Novom Sadu ideja je krenula od sekretarijata, odnosno Ministarstva za omladinu i sport, a ne od onog zaduženog za školstvo. Marinika Čobanu kaže da su shvatili da je nužno sustavno organizirati takvu edukaciju jer im se na natječaje koje su raspisivale javljalo 60 posto udruga i organizacija upravo s ovakvim i sličnim projektima. Koji su većinom bili usmjereni na djecu u Novom Sadu i nekoliko većih gradova Vojvodine. Takva je edukacija još potrebnija mladima u manjim sredinama, a shvatili su da će do njih najlakše doći preko škole.

Prevencija steriliteta

- Uvijek se u ovakvim situacijama pojavljuju oni koji pitaju koliko to košta, no investicije u prevenciju steriliteta i neželjenih trudnoća uvijek se isplate. U Vojvodini imamo višestruko više abortusa nego porođaja, rađa se manje od jednog djeteta po paru - ističe vojvođanska ministrica, članica Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ta stranka je u opoziciji u Srbiji, ali dio vladajuće koalicije u Vojvodini, a najpoznatija je po svom lideru Nenadu Čanku i zalaganju za jačanje autonomije Vojvodine. Dok je u Srbiji na vlasti konzervativna koalicija Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i socijalista Ivice Dačića, pokrajinsku vladu u Vojvodini i dalje vode liberalnija Demokratska stranka Dragana Đilasa, odnosno Bojana Pajtića, Čankov LSV te predstavnici mađarske i hrvatske manjine.

Negativne rekacije

Na pitanje jesu li imali negativnih reakcija, mlada ministrica kaže da je SPC mlako reagirao prije nekoliko mjeseci, kada su tek objavili da idu sa zdravstvenim odgojem u školu. Tada je Crkva pozvala na poštivanje obitelji, blago apelirajući da se novi sadržaji u škole vrlo oprezno uvode.

- Ta izjava im je bila tako uvijena da smo samo mi znali na koga su mislili! Ali mislim da ćemo tek sada imati reakcije, jer kod nas vijest nije vijest ako nije u Beogradu. A mi se dosad nismo probili do Beograda. U nastavnom programu imamo detaljno objašnjena rodna prava, rodne uloge i rodni identitet, i na to će sigurno biti reakcija - odgovara Marinika Čobanu.

MIJENJA SE SPOLNI ODGOJ ‘Više sati o prirodnoj kontracepciji, manje o homoseksualnosti’

No seksualnost je samo jedno poglavlje vojvođanskog zdravstvenog odgoja - autori su jako puno pažnje posvetili međuljudskim i vršnjačkim odnosima, zdravim stilovima života, anoreksiji i bulimiji. Čobanu kaže da su zaprepašćujući rezultati istraživanja koje su proveli među srednjoškolcima, prema kojem bi većina djevojaka pristala na seks ako se druga strana prema njoj lijepo ponaša ili ako je dobila poklon. “Trebamo ih naučiti da je sasvim normalno da kažeš ‘ne’ ako ti se netko ne sviđa ili ako to ne želiš”, kaže ministrica. Zato će organizirati radionice asertivnosti, gdje će učenici vježbati kako se ponašati u skladu s vlastitim željama, a ne pod pritiskom okoline, što će im pomoći da kažu ‘ne’ nasilju, drogi i alkoholu.

Zapanjujuće neznanje

Kao i u Hrvatskoj, shvatili su da je nužno pružiti tinejdžerima osnovne informacije koje će im pomoći u snalaženju u emotivnom i spolnom životu. Istraživanje koje su proveli pokazuje zapanjujuće neznanje srednjoškolaca: samo 16,3 posto ih zna da uredan menstrualni ciklus traje 28 dana, plus minus sedam dana, pa jasno da ih samo 11 posto zna da kontracepcijske pilule nisu štetne i da ih zdrava žena može uzimati od prve do posljednje menstruacije. Mladi u Vojvodini tako će naučiti i što je to transseksualnost, prostitucija, seksualna orijentacija, a u trećem razredu srednje učit će o homoseksualnosti i seksualnim manjinama.

Ministrica kaže da kontakta u s Beogradom dosad nije bilo, no ako sve prođe dobro, planirali su predložiti Vladi i Skupštini Vojvodine da pokrenu inicijativu da se sličan program uvede u čitavoj Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:44