OSNIVAČ NEKOLIKO OFFSHORE TVRTKI

HRVATSKA TRAŽI SLOVENCA ZBOG 100 MILIJUNA KUNA TEŠKE PRIJEVARE IZ 90-ih Varaždinski sud izdaje EU uhidbeni nalog

Oko 1500 štediša štedno-kreditne zadruge Cekin ostalo je bez novca, a Janez Tobias se 12 godina krije u inozemstvu

Varaždinski Županijski sud odlučio je iskoristiti mogućnost izdavanja europskog uhidbenog naloga da bi pravdi priveo Janeza Tobiasa (54) koji je još 2001. godine na tom sudu osuđen na višegodišnju kaznu zatvora u aferi Cekin. Tobias i Jelica Jovičić Štefić, koja je preminula u zatvoru u Požegi tijekom izdržavanja kazne, osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne kao voditelji varaždinske Štedno-kreditne zadruge Cekin zbog više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

ŠKZ Cekin u stečaju je od travnja 1999. godine, a vjerovnici, oko 1500 štediša, još uvijek od Cekina potražuju gotovo 100 milijuna kuna.

Netragom nestao

Nakon što je 2001. godine završilo suđenje te je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, Janez Tobias je “nestao” iz Varaždina i do danas mu sud nije uspio ući u trag. Nekadašnji voditelj ŠKZ-a Cekin ima i slovensko državljanstvo pa se vjeruje da se nakon presude skrasio negdje u susjednoj deželi, no unatoč tome što je za njim raspisana međunarodna tjeralica, njegova lokacija do danas nije utvrđena.

Prevareni štediše s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i otvaranjem mogućnosti za izdavanje europskog uhidbenog naloga napokon bi trebali dobiti satisfakciju koju čekaju već dugih 12 godina.

Glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic potvrdio je da je od ureda S.I.Re.N.E, kontakt službe MUP-a za razmjenu informacija iz Schengenskog informacijskog sustava, zatražio provjeru informacije da li se Tobias nalazi u Sloveniji. Istaknuo je također da će sud, neovisno o tome nalazi li se Tobias u Sloveniji ili ne, izdati europski uhidbeni nalog i tražiti da se Tobiasa locira i uhiti te da se u djelo provede pravomoćna presuda kojom je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Provjeru podatka nalazi li se Tobias u Sloveniji sud je tražio ne bi li ubrzao proces njegova lociranja i uhićenja.

Vidjeli sina Uroša

Inače, prevareni štedište Cekina svojedobno su prijavili policiji da je Tobias viđen i u Varaždinu, no policija je ustanovila da to ipak nije bio slučaj, odnosno da je u Varaždinu viđen Tobiasov sin Uroš, a ne sam osuđenik.

Tijekom suđenja Tobias je negirao odgovornost za stanje u ŠKZ-u Cekin. Istaknuo je da je do problema u Cekinu došlo zbog zavjere u kojoj je sudjelovao državni vrh u vrijeme predsjednika Tuđmana, a sve s ciljem da se unuk pokojnog predsjednika Dejan Košutić domogne Ilirija banke u koju je Cekin investirao oko 8,5 milijuna njemačkih maraka.

Priznao je da je bio osnivač nekoliko offshore tvrtki, ali i da je kredit u Cekinu imala i tvrtka Coning, koja se koristila i konzultantskim uslugama njegovih offshore tvrtki. Naglasio je da su te konzultantske usluge bile i predmet istrage financijskih inspektora koji nisu pronašli ništa sporno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:53