FRANJO JE NOVI PAPA!

'TI SI IZ CRKVE MUČENIKA!' Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić otkrio detalje susreta s novim Papom u Sikstinskoj kapeli

 AFP/Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je danas kako mu je, pozdravljajući ga, novoizabrani papa Franjo sinoć u Sikstinskoj kapeli rekao da dolazi iz trpeće Crkve, pokazujući time kako ima razumijevanja za ovdašnju situaciju.

Čim sam mu prišao pozdravio me tim riječima, bez ikakvog mog predstavljanja znao je odakle dolazim, a iako nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao iz "Crkve mučenika, trpeće Crkve" odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju, rekao je kardinal Puljić u razgovoru za Hrvatski katolički radio, opisujući susret s Papom kada su mu kardinali osobno obećavali poslušnost.

Deset stvari koje morate znati o novom Papi: Navija za argentinski nogometni klub San Lorenzo, voli operu i Dostojevskog, a u mladosti je imao djevojku s kojom je plesao tango!

"Za mene su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička Crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo vrijeme naših razmišljanja i kroz vrijeme izbora", ustvrdio je Puljić.

Smatra znakovitim što papa dolazi izvan Europe, s kontinenta na kojem se nalazi najveći broj katolika, što je uzeo ime Franjo i prvi je papa isusovac. To je vrlo znakovito, a posebno će to biti vrlo znakovito i za isusovce i za franjevce, i za cijelu Južnu Ameriku, zapravo i za cijeli svijet. Papa koji vodi Crkvu Katoličku, koja nije zatvorena u jedan kontinent, nego postoji za cijeli svijet, komentirao je Puljić.

Govoreći o spontanosti i poniznosti u prvom Papinom obraćanju 'gradu i svijetu', kardinal Puljić je izrazio uvjerenje da je on, kao čovjek koji je proživio siromaštvo sa svojim narodom i koji na svoj način preživljava siromaštvo, odgojen u duhu da ima srce za čovjeka, a ne da bude ukalupljen.

FOTO, VIDEO: ‘PAPA FRANJO SVE NAS JE OSVOJIO SVOJOM JEDNOSTAVNOŠĆU I SRČANOŠĆU’ Hrvatski biskupi i svećenici o novom poglavaru Katoličke crkve

"Odmah se vidjelo da zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti itekako imati srca za čovjeka", dodao je.

Rekao je i da je novom papi zaželio snagu Duha Svetoga da može kao papa odgovoriti u ovom vremenima vodeći Crkvu "jer ovo su zaista izazovna vremena za Crkvu kada treba Crkva ponovno hrabro, vjerodostojno naviještati i svjedočiti".

Puljić smatra da je izborom imena Franjo, Papa želio uputiti posebnu poruku franjevačkom redu, ali i cijeloj Katoličkoj Crkvi te "u jednostavnosti naviještati i svjedočiti evanđelje". To je zapravo i smisao njegova nastupa u kojem je pokazao da upravo takav želi biti", ustvrdio je.

Komentirao je i intenzivnu molitvenu potporu cijele Crkve koja je pratila kardinale u izboru 266. pape. "Od najmanjeg čovjeka pa do najviših crkvenih struktura, svi bili uključeni u tu molitvu. I mislim da sam ovaj put u konklavama osjetio veću molitvenu povezanost, nego u onima 2005., posebno kroz poruke i e-mailove koje sam dobio prije ulaska u konklave, tako da sam prema tome mogao zaključiti koliko su ljudi senzibilizirani za molitvu, da istinski Duh Sveti djeluje. I to što su molili to su i izmolili", rekao je.

VIDEO: 'SVIJET TREBA KRENUTI PUTEM LJUBAVI' poručio je papa Franjo! Jorge Mario Bergoglio prvi je papa iz Latinske Amerike. Protivi se pobačaju, eutanaziji, istospolnim brakovima

Govoreći o tome koliko profil pape Franje odgovara onome što je o njemu uoči izbora rekao dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano na misi "pro eligendo Pontifice", rekao je da i jest bit jednoga pape da sam ispovijedi vjeru i da sam utvrdi braću u vjeri.

Izrazio je uvjerenje da će ovaj Papa biti dovoljno hrabar da uz snagu vjere nadiđe sve izazove koji su, napomenuo je, veliki i ne baš bezazleni, no "snaga vjere može nadići sve te izazove i Crkva će pobijediti svjedočeći i ostajući vjerna Bogu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:54