HEROJ NOVE LIBIJE

Preminuo mladić koji je pronašao Gadafija: Pristaše starog režima zarobili su ga i mučili 50 dana

 AP Photo, Family of Omran Shaaban

Mladić koji je pronašao pokojnog libijskog vođu Moamara Gadafija umro je danas u Misrati nakon što je 50 dana proveo u rukama Gadafijevih pristaša koji su ga mučili.

Oko 10.000 ljudi izašlo je na ulice i ispratilo mladićevo tijelo do gradskog stadiona, gdje su održane pogrebne molitve. Omran Ben Šaban (22) postao je poznat 20. listopada prošle godine kad je zajedno s drugim pobunjenicima pronašao Gadafija kako se krije u odvodnoj cijevi u blizini svog rodnog Sirta. Tada je Gadafi, koji je Libijom vladao 42 godine, ubijen, a mladić kojeg su fotografirali na mjestu događaja postao junakom Libijaca koji su rušili bivšeg diktatora.

No Šaban je slavu platio glavom. Naime, mladića su u srpnju oteli i zatočili pristaše bivšeg vlastodršca u Gadafijevu uporištu, gradu na jugoistoku zemlje Bani Walidu.

Nakon posredovanja Muhameda Magariefa, libijskog privremenog vođe i predsjednika vladajućeg libijskog Općeg nacionalnog kongresa, pušten je i vraćen kući. Na njegovu tijelu bili su vidljivi tragovi mučenja, a kraj kralješnice je imao metak. Prevezen je u Pariz na liječenje, no jučer je preminuo. Libijska vlast objavila je kako ga smatra herojem i kako će se pobrinuti da počinitelji budu kažnjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:24