ŠEF VLADE OTKAZAO JE LET

Ministri: Idemo na Euro vladinim avionom... Premijer: Ne, to je skupo!

Milanović neće ići na EP u Ukrajinu čak i ako Hrvatska prođe u četvrtfinale prvenstva
Zagreb, 140612.Markov trg.Banski dvori.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Zoran Milanović, po uzoru na svoje prethodnike, trebao je iz svečane lože, u pratnji najbližih suradnika, pratiti utakmicu Hrvatska-Irska u Poznanu u Poljskoj. Kad su se pripreme za taj put već zahuktale, Milanović je odlučio sve stornirati na veliku žalost nekolicine velikih ljubitelja nogometa među ministrima. A pojedini su ministri, koje naš izvor nije želio otkriti, na sve načine pokušavali privoljeti premijera da ih vodi na utakmicu. Oni su bili uporni, ali šef Milanović ovaj je put bio neumoljiv.

Više opcija

- Premijer i nekoliko ministara trebali su do Poznana u Vladinu challengeru, ali je Milanović odustao zbog cijene dizanja državnog mlaznjaka. Tako su od mnogo zainteresiranih trijumf protiv Irske uživo pratila samo dvojica ministara: obrane Ante Kotromanović i sporta Željko Jovanović . Do Poljske su stigli charterom Hrvatskog nogometnog saveza, karte su dobili od UEFA-e, pa na utakmicu nisu trošili ni svoj ni državni novac - kaže naš sugovornik iz Banskih dvora. U političkim kuloarima spominjalo se da su Kotromanović i Jovanović za put u Poznan dobili dnevnice, no to nam je iz nekoliko izvora demantirano. Cijena puta bila je jedini razlog za premijerovo odustajanje, no Milanović je imao i drugih opcija.

Ponuda HNS-a

Imao je ponudu da hrvatsku nogometnu reprezentaciju prati uživo u organizaciji HNS-a, no na Markovu trgu tu su opciju u startu odbacili. Tako će hrvatski premijer Vatrene možda bodriti na EP-u samo ako budu igrali za treće mjesto ili u finalu. No, ni tada nije sigurno da bi premijer pošao na put. Tada, međutim, osnovni problem neće biti cijena “dizanja challengera” nego ljudska prava Julije Timošenko.

- Postoji taj problem s ljudskim pravima u Ukrajini. I predsjednik Ivo Josipović bojkotirao je sredinom svibnja summit predsjednika država srednje Europe na Jalti zbog “okolnosti koje ukazuju na kršenje ljudskih prava u Ukrajini”. Ako Hrvatska dođe visoko na EP, to bi mogao biti razlog nepojavljivanja premijera na tim utakmicama - doznajemo u Vladi, uz napomenu kako ni takvu situaciju Vatreni Milanoviću ne bi zamjerili.

Štedljivi premijer

- Premijer se s našim reprezentativcima sastao prije polaska na EP, poželio im je uspjeh, a bodri ih ionako iz Hrvatske i prati sve utakmice, kaže naš sugovornik. Milanović je prilično štedljiv kad je u pitanju let državnim avionom. Put u Poznan drugi je koji je otkazao u pola godine vlasti. Prije toga je, iako je bio najavljen u protokolu, odustao od dolaska u Dubrovnik na Festu sv. Vlaha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:38